BMGK, Libya'daki İnsan Kaçakçılarına Yaptırımları Değerlendiriyor

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley: 'Konsey, Libya'da göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığına karışan altı kişiye yaptırım uygulamayı düşünüyor. Bu, suçluların hesap vermesi açısından önemli bir adım olacak ancak Güvenlik Konseyi'nin henüz bu isimler üzerinde fikir birliğine ulaşamaması üzücü'

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığına karışan altı kişiye yaptırım uygulamayı düşündüğünü ancak konseyin henüz bu isimler üzerinde fikir birliğine ulaşamadığını söyledi.

Haley, BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'daki gelişmelerin görüşüldüğü toplantıda, ülkedeki iç savaşın ve istikrarsızlığın Libyalıları olumsuz etkilemesinin yanı sıra DEAŞ gibi terör örgütlerinin kök salmasına neden olduğunu ifade etti.

Libya'daki kriz için BM Güvenlik Konseyi'nin derhal harekete geçmesi gerektiğini belirten Haley, ülkedeki militanların göçmenleri Avrupa'ya kaçırmak için suç örgütleriyle ve insan kaçakçılarıyla anlaştığını kaydetti.

Haley, ''Konsey, Libya'da göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığına karışan altı kişiye yaptırım uygulamayı düşünüyor. Bu, suçluların hesap vermesi açısından önemli bir adım olacak ancak Güvenlik Konseyi'nin henüz bu isimler üzerinde fikir birliğine ulaşamaması üzücü. ABD, Güvenlik Konseyi'nin daha sonraki ihlalleri önlemek için mümkün olan en kısa sürede bu yaptırımları uygulamasını umuyor.'' dedi.

ABD, Hollanda, İngiltere ve Fransa, konseyin Libya yaptırım komitesinden, insan kaçakçılığına karışan söz konusu altı kişinin varlıklarının dondurmasını talep ediyor ancak Rusya'nın ''güvenilir kaynaklardan daha fazla kanıt'' istediği belirtiliyor.

- Libya'daki siyasi tıkanıklık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM tarafından onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Eylül 2017'de üç aşamalı bir eylem planı önermişti. Selame, planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

Kaynak: AA