ABD'nin hamlesine Türkiye'den karşılık geldi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin geçtiğimiz mart ayında uygulamaya koyduğu demir, çelik ve alüminyum ürünlerine ilave gümrük vergileri koymasına Türkiye’nin sessiz kalmadığını belirtti.

ABD'nin hamlesine Türkiye'den karşılık geldi!
ABD'nin hamlesine Türkiye'den karşılık geldi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin geçtiğimiz mart ayında uygulamaya koyduğu demir, çelik ve alüminyum ürünlerine ilave gümrük vergileri koymasına Türkiye'nin sessiz kalmadığını ifade ederek, “Türkiye'nin, ABD'ye ödeyeceği ilave gümrük vergisi tutarı ne kadarsa o kadar gümrük vergisini de onlardan yaptığımız ithalatta tahsil etmek üzere hakkımız olan süreci başlattık” dedi.

'SESSİZ KALAMAZDIK'

ABD'nin bu uygulamasına karşı Türkiye'nin sessiz kalmadığını belirten Bakan Zeybekci, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye'nin geçici süre ile de olsa ilave süre verilmesini ve muafiyet sağlanması hususunda kendilerinden rica ettik ama maalesef istediğimiz sonucu alamadık bugüne kadar. Bizimde ABD'nin almış olduğu bu önlemler karşısında, ABD'den yapmış olduğumuz ithalatın 1.8 milyar dolarlık kısmının üzerinde, 1.9 milyar dolarlık bir ithalata, Türkiye'nin ABD'ye ödeyeceği ilave gümrük vergisi tutarı ne kadarsa o kadar gümrük vergisini de onlardan yaptığımız ithalatta tahsil etmek üzere hakkımız olan süreci başlattık. Aynı şekilde bunu mukabele ediyoruz. Tabi gönlümüzün istediği bunu böyle yapmak değildi. Bizim istediğimiz ABD ile ticaret hacmimizi geliştirmek. 20-30 milyar dolarlık hedeflere hızlı bir şekilde gitmekti. Bunu yapmak bizim tercihimiz değil ABD'nin bu konuda ki tutumuna Türkiye olarak sessiz kalamazdık. Bizde gereğini yapmak üzere süreci başlattık. Dilerim ve temenni ederim ki bunu istediğimiz şekilde çözebiliriz.”