Latin Amerika Pazarına Dizi Rüzgarı İle Girecek

Ev ve mutfak eşyaları sektörü, Latin Amerika ülkelerinde sevilen Türk dizileri sayesinde iş hacmini artıracak.

Ev ve mutfak eşyaları sektörünün önemli kuruluşu EVSİD’de, Burak Önder yeniden başkan seçildi. Önder yaptığı açıklamada, "EVSİD, 3 yıldır faaliyet gösteriyor. Üyelerimiz, 2.3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mutfak eşyaları sektörünün yüzde 73’ünü gerçekleştiriyor. Türkiye, mutfak eşyaları sektöründe kilogram olarak ikinci, değer olarak altıncı sırada yer alıyor. Hedefimiz hem sektör ihracatını artırmak hem de kilogram başı ihracat oranını artırmak. Pazar çeşitliliğini sağlamak da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

Pazar çeşitliliğini sağlamak konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Önder, bundan dolayı Latin Amerika, Uzak Doğu ve Güney Afrika’ya heyetler düzenlediklerini dile getirdi. Sektör olarak 156 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Önder, şöyle devam etti: "2018 yılında ilk faaliyetimizi 2-6 Nisan tarihlerinde Vietnam pazarında gerçekleştirdik. Yine 2018 Temmuz ayında Latin Amerika’da, Eylül ayının sonlarında Kanada’da ve Aralık ayında Birleşik Arap Emirliklerinde üreticilerimiz ile potansiyel alıcıları bir araya getirecek projelerimizi planladık. Kanada, Kolombiya, Hindistan, Fas ve Hong Kong‘da da etkinliklerimiz olacak. Kolombiya’yı üs seçip Latin Amerika’da 16 ülkeyle eşleştirme yapacağız. Latin Amerika’da Türk dizilerinin de etkisiyle Türkiye’ye karşı bir sempati bulunuyor. Bu da bize bu pazarda avantaj sağlıyor. Kolombiya’daki etkinliğimiz başarılı olursa Singapur’da da aynı etkinliği gerçekleştirmek istiyoruz. Singapur, Uzak Doğu’nun açılan kapısı. Bu sene bir de Almanya’da etkinlik gerçekleştireceğiz. İhracatımızın yüzde 55’ini Avrupa oluşturuyor. Yeni pazarlara yönelirken eski pazarlarımızı da koruyacağız. Amacımız pazar çeşitliliklerini artırmak."

Heyetlerin hepsinin ihracat pazarları konusunda çalışmalara başladığı bilgisini veren Önder, "Ülkelere ön heyetler yolluyoruz. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikler diğer birliklere de rol model oluyor. Tek başımıza Ur-Ge yapıyoruz. Projelerimiz var. İlk olarak ambalaj tasarımı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İkinci olarak ise ürün tasarımı için teşvik almak istiyoruz. Bu da sektörde ilk kez yapılmış olacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA