Sanayi Sitesinin Yedek Parçacı Kadınları

Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Organize Sanayi ve Küçük Sanayi sitelerinde iki oto yedek parça dükkanı işleten 4 çocuk annesi Hayriye Gönültaş, 2 çocuk sahibi kadın personeliyle önceleri kocasının bile yadırgadığı işini 7 yıldır hakkıyla yerine getiriyor.

Sanayi Sitesinin Yedek Parçacı Kadınları
Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Organize Sanayi ve Küçük Sanayi sitelerinde yedek parça dükkanları işleten 4 çocuk annesi Hayriye Gönültaş, hemcinsi personeliyle erkek işinde kadınların da var olduğunu gösteriyor.

Oto tamircisi eşinin karşı çıkmasına karşın 2011 yılından beri hem anne hem de iş kadını olarak iki dükkanında yedek parça satışı yapan Gönültaş'a, boş zamanlarında 2 kızı da yardımcı oluyor.

Gönültaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıl önce aile bütçesine katkı olması amacıyla kendi önerisiyle yedek parça dükkanı açtıkları söyledi.

Eşinin oto tamiri yaparken başkasından temin ettiği yedek parçayı eşinin dükkanından almaya başladığını, bunun çift yönlü kazancı sağladığını dile getiren Gönültaş, "İlk başlarda eşim çok karşı çıksa da ikinci dükkanı açtık. Erkeklerin çoğunlukta olduğu sanayi sitesinde dükkan işletmem başta yadırgandı ama sonra alıştılar. Önemli olan işi sevmek, azmetmek. Ben sıfırdan geldim ev hanımıyken hiçbir şey bilmiyorken her konuyu öğrendim." dedi.

Gönültaş, şöyle devam etti:

"Ben öncelikle bir anneyim. Hem annelik hem iş kadınlığı yeri geldiğinde zor oluyor. Akşam eve gittiğinde ev işi, yemek yapmak, gündüz sanayide çalışmak zor ama üstesinden geliyoruz. Dükkanın birinde ben diğerinde bir kadın arkadaşımız çalışıyor. 4 yıldır yanımızda. Kadınlar çalışmak isterse her şekilde zoru başarabilirler. Eşim ilk zamanlarda 'Sanayide kadının ne işi var' diyordu ama işin içine girdikten sonra 'Keşke daha önce sanayiye getirseymişim seni' der hale geldi. Kadınlar isterse her şeyi başarabilir."

- "Anneler her işin üstesinden gelir"

Dört yıldır oto yedek parça dükkanında çalışan 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Ayşe Atızlı da bir kadın olarak hiç sıkıntı çekmediğini söyledi.

Ustaların hepsinin kendisine iyi davrandığını, dışarıdan bakıldığı gibi kadının rahatsızlık duyabileceği ortamın bulunmadığını belirten Atızlı, şunları kaydetti:

"Burada 4 yıldır çalışıyorum. Bugüne kadar hiç sorun yaşamadım. Çok yardımcı oluyorlar. Eksiklerim konusunda da çok destek oluyorlar. Kadın olarak evet bu iş biraz zor, kolay değil ama üstesinden gelinmeyecek bir şey de değil. Evle işi aynı anda yürütmenin zorlukları var tabi. Zor da olsa üstesinden geliyoruz. Eşim sağolsun bu konuda çok destekliyor beni. Destek olmazsa yürümesi imkansız. Anne olmak mükemmel bir duygu. Anneler her işin üstesinden gelir."
Kaynak: AA