'İsrail, Lübnan'ın Egemenliğini İhlâl Ediyor'

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn: 'Güneyde istikrarı koruma ve sınırda askeri operasyonun olmaması için BMGK'nin 1701 sayılı kararına bağlı olan Lübnan'ın egemenliği, günlük olarak İsrail'in kara, deniz ve havadan yaptığı ihlâllere maruz kalıyor'.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkesinin devamlı İsrail'in ihlâllerine maruz kaldığını belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Avn, Fransa Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Birimi Başkanı Jerome Bonnafon'u başkent Beyrut'ta kabul etti.

Avn, Bonnafon ile yaptığı görüşmede Lübnan'da 6 Mayıs'ta gerçekleştirilen meclis seçimlerinin ardından meclis başkanlığı seçiminin yapılacağını daha sonra da ulusal birlik hükümetinin kurulacağını belirtti.

Yeni hükümetin yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra reformları sürdürme ve ülkeyi kalkındıracak ekonomik planı hayata geçirmeye doğru yol alacağını vurgulayan Avn, sorunları çözme konusunda Lübnanlı yetkililerin sağlam bir iradeye sahip olduğuna dikkati çekti.

Lübnanlı yöneticilerin, çevresindeki gelişmelere karşı tarafsızlığı konusunda hemfikir olduklarını ve dolayısıyla bölgesel gelişmelere rağmen Lübnan'daki istikrarın süreceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Avn, uluslararası toplumu bu konuda Lübnan'ın iradesini desteklemeye çağırdı.

- "İsrail, Lübnan'ın egemenliğini ihlal ediyor"

Açıklamada Avn'ın şu ifadeleri yer aldı:

"Güneyde istikrarı koruma ve sınırda askeri operasyonun olmaması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararına bağlı olan Lübnan'ın egemenliği, günlük olarak İsrail'in kara, deniz ve havadan yaptığı ihlallere maruz kalıyor. İsrail, güneyin istikrarını korumada uluslararası toplumun iradesine saygı duymuyor bunun da Lübnan tarafından kabul edilmesi mümkün değil."

Lübnan'da 9 yıl aradan sonra yapılan ve önceki seçimlere kıyasla kurulan ittifaklarda büyük değişimler yaşanan meclis seçiminde, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca'nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.

Cumhurbaşkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi milletvekili sayısı 22'den 18'e, Başbakan Saad Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi milletvekili sayısı 34'den 21'e düştü.

Lübnan'daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif Anlaşması gereğince, Lübnan meclisindeki 128 sandalye Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya paylaştırılıyor.
Kaynak: AA