Antep Fıstığında Rekolte Çalışması

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı: 'Bölgede 6 ilde yaklaşık 2 aydır süren Antep fıstığı rekolte tespit çalışmalarının sonucunu haziran ayı içinde tüm kamuoyuyla paylaşacağız'.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığı üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştiren 6 şehirde, hasat sezonu öncesi tahmini rekolte tespit çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

Akıncı, yazılı açıklamasında, Antep fıstığının Türkiye'de 56 ilde yetiştirildiğini, ortalama üretimin yüzde 90'ının Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Siirt ve Kilis illerinde yapıldığını belirtti.

GTB tarafından oluşturulan ve aralarında ziraat mühendislerinin yanı sıra uzmanlar ile bölge çiftçilerinin de yer aldığı GTB Antep fıstığı Rekolte Tespit Komisyonunun bölgede yaklaşık 2 aydır Antep fıstığı bahçelerini gezerek incelemelerde bulunduğunu aktaran Akıncı, tahmini rekolte rakamlarını komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından açıklayacaklarını vurguladı.

Akıncı, komisyonun 6 ili kapsayan saha çalışmalarında artık son aşamaya geldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Rekolte tespit komisyonumuz bu illerimizde üretimin yoğun olarak yapıldığı ilçe ve köy merkezlerini ziyaret ederek, fıstık bahçelerinde gözlemlerde bulundular. Yüzbinlerce dönümlük arazi üzerinde gerçekleştirilen incelemelerde Antep fıstığı ağaçlarındaki meyve durumu tek tek tespit edilerek yeni hasat sezonunun tahmini rekolte belirlenmeye çalışıldı. Öte yandan rekolte tespit çalışmaları esnasında uzman ekiplerimiz tarafından Antep fıstığı ağaçlarında görülen genel hastalık ve zararlılarla ilgili de rapor hazırlandı. Bölgede 6 ilde yaklaşık 2 aydır süren Antep fıstığı rekolte tespit çalışmalarının sonucunu haziran ayı içerisinde tüm kamuoyuyla paylaşacağız."

Akıncı, Antep fıstığında geçen yıl bir verim kaybı yaşandığını anımsatarak bu yıl hasat sezonunun çok daha verimli geçmesini beklediklerini ifade etti.
Kaynak: AA