Perakende Satış Hacmi Arttı

Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı.

Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin perakende satış hacmi endekslerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta bir önceki aya göre yüzde 0,5 yükseldi.

Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 0,8, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 1,2 artış gerçekleşirken gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) aynı seviyede kaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,1, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 1,2 azalırken tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,7, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,3, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 3,2 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artış gösterdi. Bu dönemde otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 8,5, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 6,2, gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 9 yükseliş oldu.

Söz konusu dönemde gıda dışı sektörlerin değişimi incelendiğinde, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,9 azaldı.

- Perakende ciro

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro martta bir önceki aya göre yüzde 1,6 yükseldi.

Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 1,5, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,3, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 2,6 artış kaydedildi.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro martta yıllık bazda yüzde 18,1 yükseldi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 17,4, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 18,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 18,4 arttı.
Kaynak: AA