Kazadan etkilenip "can" kurtaran sistem geliştirdiler

Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü öğrencileri, 2 yıl önce aracıyla kaza yapan futbolcu Şehmus Uçar’ın, yaralı olarak kurtulduğu ancak kimse fark etmediği için donarak ölmesinden etkilenip, araç sürücüsü kaza yaptığı ya da bilincini kaybettiğinde, aracın konumunu daha önce kaydedilen numaralara otomatik olarak gönderip, 112 ve 155 gibi hatlara da yardım çağrısında bulunup, en kısa sürede bölgeye yardımın ulaşmasına imkan sağlayacak sistem geliştirdi.

Kazadan etkilenip 'can' kurtaran sistem geliştirdiler
Spor Toto 2. Lig'de mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler takımının 36 yaşındaki kaptanı Şehmus Özer, 20 Aralık 2016 tarihinde bir arkadaşının düğününe katılmak için gittiği Malatya'dan Diyarbakır'a dönerken, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Özer'in cesedi, uçuruma yuvarlanan aracında bulundu. Şehmus Özer'in, yaralı kurtulduğu kazayı hiç kimsenin fark etmediği için 24 saat uçurumda kalıp, donarak öldüğü ortaya çıkmıştı.

Bu kaza, tüm Türkiye üzerinnde iz bırakırken, Adana'da 6 üniversite öğrencisini de yeni bir teknolojiyi geliştirmeye sürükledi. Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü öğrencileri Belkıs Önkol, Ali Katıran, Zakir Güngör, Samet Ali Bal, Ferhat Yorgan ve Hasan Köse, aylar süren bir çalışmanın ardından, 'Araç Kaza Konum Takibi' adını verdikleri yeni bir sistem geliştirdi.

Söz konusu sistem, araç sürücüsü bilincini kaybettiği ya da kaza yaptığında daha önce kaydedilen numaralara, otomatik olarak aracın o anki konumunu gönderip, sürücüye yardım ulaşmasını sağlıyor. Konum bilgileri aynı zamanda da ‘155 Polis İmdat' ile ‘112 Acil Servis Hattı'na da yine otomatik olarak gönderilip, kazazedeye hayata bağlayacak olan yardımın kısa sürede ulaşmasını sağlıyor.

Sistemle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ali Katıran, 2 yıl önce meydana gelen kazada futbolcu Şehmus Özer'in, sırf kendisine ulaşılamadığı için yaralı olarak kurtulduğu kaza sonrasında donarak öldüğünü, bu olayın kendisi ve arkadaşlarını derinden sarstığını anlattı. Türkiye'de benzer kazaların sıklıkla yaşandığını ve insanların hayatını kaybettiğini belirten Katıran, “Biz, bu sistemle insanların hayatını kurtarmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

3 aylık zaman diliminde Türkiye'de bu konuda ilk kez ‘yerli bir yazılım' geliştirdiklerini anlatan Katıran, “Aracımızda arduino mega ile birlikte hem GSM, hem de GPS modülü olan bir sistem kullandık. Araç sürücüsünün herhangi bir bilinç kaybı ya da kaza durumunda daha önce kaydedilen cep telefonlarına aracın o anki konumunu otomatik olarak gönderiyor. Bu bilgiler, polis ve sağlık ekiplerine de bildiriliyor. Böylece sürücüye ulaşılacak” dedi.

Söz konusu sistemin araçlarda yeni yeni kullanılmaya başlandığını, ancak şuana kadar yerli bir yazılım olmadığına işaret eden Katıran, “Genellikle bu sistemde GSM ve GPS modülü ayrı ayrı kullanıyor, fakat bizim geliştirmiş olduğumuz yeni sistemde her ikisini de aynı anda kullandık. Bunun yanında yazılım konusunda bir takım değişiklikler yapıp, yeni kodlar üretip sisteme entegre ettik” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA