Yörük Kadınların Ramazan Hazırlığı

Hatay'ın Hassa ilçesi Suriye sınırına yakın noktasındaki çadırlarda yaşayan Saçıkaralı yörük kadınları, ramazan boyunca tüketmek için imece usulü yufka ekmeği yapıyor.

Hassa ilçesi Suriye sınırı yakınlarında tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan ve günlerinin büyük bölümünü de hayvanlarıyla geçiren Yörük kadınları, ramazan ayının da gelmesiyle imece usulü, iftar ve sahur sofralarında tüketilen yufka ekmeği yapmaya başladı.

Çadırlarının bir köşesinde ocaklarını kuran kadınların bir kısmı bezeleri oklavayla açarken, diğerleri de çadırın dışında yufka ekmeğini saç üzerine seriyor, odun ateşinde pişirerek istifliyor.

İstiflenen ekmek, ramazanda yemekten kısa süre önce ıslatılarak sofralara getiriliyor.

Yörük kadınlarından 36 yaşındaki 5 çocuk annesi Gülbeyaz Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ramazan ayının gelmesiyle imece usulüyle yufka ekmek mesaisi yaptıklarını söyledi.

Bu yılki ramazan ayının aynı zamanda kendilerinin serin yaylara göç etme zamanına denk geldiğini ifade eden Deveci, "Ramazan ayında tüketmek için yufka ekmeği yapıyoruz. Yaptığımız yufka ekmeğini aynı zamanda da gideceğimiz Kayseri'nin serin yaylalarında da tüketeceğiz. Bir nevi yaptığımız yufka ekmeği göçe de hazırlık oluyor. Çok şükür Allah yardımcı oluyor. Çadırlarımızda orucumuzu rahatça tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

Komşusuna imece usulüyle yardımda bulunmak için gelen yörük kadınlarından Fatma Deveci de yufka ekmeğinin uzun süre bozulmadan ve lezzetli kalabildiğini bu nedenle ramazanda tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA