'Kimse Darbelere Bel Bağlamasın'

27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri ile 15 Temmuz hain darbe girişimine tanıklık eden Kırklarelili Sebahattin Kavoğlu, yaşadıklarını anlattı Sebahattin Kavoğlu: '1960 darbesi çok ağır bir darbeydi. 1960'da çok zahmet çeken arkadaşlarımız oldu. O zamanki belediye reisimiz Ali Özer'in evinin önünde davul çaldılar, askerler aylarca nöbet tuttu, dışarı bırakmadılar' 'Kimse darbelere bel bağlamasın. Yalnız demokrasiye güvenin, parlamentoya güvenin'

'Kimse Darbelere Bel Bağlamasın'
27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz hain darbe girişimine tanıklık eden Kırklarelili Sebahattin Kavoğlu (72), yaşadıklarını anlattı.

Pınarhisar ilçesinde esnaflık yapan Kavoğlu, darbelerin her zaman Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar verdiğini söyledi. Askeri darbelerin Türkiye'yi 20-25 yıl geriye götürdüğünü belirten Kavoğlu, 1960 ve 1980 darbelerinin buna en iyi örnek olduğunu ifade etti.

1960, 1980 darbeleri ile en son milletin kararlılığı ile önlenen 15 Temmuz hain darbe girişiminin birbirlerine çok benzerliklerinin olduğunu aktaran Kavoğlu, "Bu darbeleri gerçekleştiren ve gerçekleştirmek isteyenler, vatana ihanet etmişlerdir. Bu darbeler hep hükümetlere karşı yapılmış ve yapılmak istenmiştir. Bu vatan sadece bir partinin değil, tüm partilerin vatanıdır. Partiler gelir gider. Ben de çeşitli partilerde görev yaptım ama vatan her zaman birinci sırada geldi. Türkiye'de darbe yapanlar ve yapma girişiminde olanlar başka bir şeylerin peşinde." diye konuştu.

Darbeleri gerçekleştirmek isteyenlerin hep dış güçler olduğuna dikkati çeken Kavoğlu, 1960, 1980 ve 15 Temmuz'un unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Kavoğlu, 1960 darbesinde birçok yakınının ve tanıdıklarının askeriyeye götürülerek, işkenceler yapıldığını söyledi.

1960 darbesinde 14 yaşında olduğunu anlatan Kavoğlu, "1960 darbesi çok ağır bir darbeydi. 1960'da çok zahmet çeken arkadaşlarımız oldu. O zamanki belediye reisimiz Ali Özer'in evinin önünde davul çaldılar, askerler aylarca nöbet tuttu, dışarı bırakmadılar." ifadelerini kullandı.

- "Darbe işte bundan ötesi yok"

Darbelerin açtığı yaraların acılarını hep milletin çektiğini dile getiren Kavoğlu, "1960 darbesi askeri bir darbe ve silahlıdır. 15 Temmuz darbe girişimi de aynı şekildedir ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tamamının karışmadığı bir girişimdir. 1960 darbesinde tamamen asker idareyi ele aldı ama 15 Temmuz'da Allah'ın izniyle, milletin kararlılığıyla bu olmadı." diye konuştu.

Kavoğlu, milletin kararlılığı ve vatansever TSK mensupları sayesinde FETÖ'nün darbe girişiminin engellendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Orduda vatanı ve milleti sevenler ağır bastı. Ağır basınca bunlar muvaffak olamadılar. Esas gaye hepsinde aynı. Darbe işte bundan ötesi yok. 15 Temmuz'un önlenmesinde en büyük etken millettir. Millet bunu benimsemedi, kabul etmedi. Bunu millet kabul etmeyince askeriyenin içerisinde vatanına milletine sevgisi, saygısı olan da milletin gösterdiği yoldan yürüdü."

Türkiye'nin darbeler nedeniyle büyük zararlar çektiğini belirten Kavoğlu, "FETÖ nedeniyle Türkiye trilyonlara ulaşan zarara uğradı. 1960'da trilyonlar, 1980'de trilyonlar topla. Bu paralarla bugün Türkiye nerelerde olurdu. Çuvalla para gitti, meclis gitti, uçaklar gitti. Kimse darbelere bel bağlamasın. Yalnız demokrasiye güvenin, parlamentoya güvenin." şeklinde konuştu.

Kavoğlu, Türkiye'de ve dünyada hiç kimsenin askeri darbeden medet ummaması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA