Trakya'daki Üniversitelerden İsrail'e Kınama

Trakya Üniversitesi: 'Trakya Üniversitesi olarak bu duruma sessiz kalınamayacağını düşünüyor ve 21. yüzyıl haçlı zihniyeti içinde yürütülen bu vahşi katliamın faillerini ve ortaklarını lanetliyoruz' Kırklareli Üniversitesi: 'İsrail'in eylemleri, uluslararası hukuk ve uluslararası topluma karşı işlenmiş suç niteliğindedir. Kudüs'ün tarihi ve statüsü değiştirilemez'

Trakya, Kırklareli ve Namık Kemal üniversiteleri, İsrail askerlerince, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan Filistinlilerin şehit edilmesini ve yaralamasını kınadı.

Trakya Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, ABD'nin uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler kararları, tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden gelerek büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı aldığı belirtildi.

ABD'nin, bu kararı tüm tepkilere rağmen uygulamak suretiyle Orta Doğu'daki istikrarsızlık ve kaosa yeni bir krizin daha eklenmesine davetiye çıkardığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kuşkusuz ABD, bu kararıyla terör devleti İsrail'i katliama sevk etmiştir. Üstelik bu provokatif kararın Nekbe'nin 70. yılına getirilmesi de ABD'nin tutumunun art niyetli olduğunu göstermekte, olayın ne kadar büyük bir tahrik ve kışkırtma amacı taşıdığını gözler önüne sermektedir. Masum Filistin halkının haklarının siyonist devlet tarafından on yıllardır ihlal edilmesi, Filistinlilerin en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması, adeta bir açık hava hapishanesinde yaşatılmaları ve son olarak da İsrail rejiminin bu katliama cüret etmesi karşısında, insanlığın gür bir sesle ve topyekun biçimde 'dur' dememesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Hiç şüphesiz tarih bugünleri kara bir leke olarak yazacaktır ve bu şartlarda elbette Filistin halkı meşru müdafaa hakkını kullanacaktır. Ancak biz Trakya Üniversitesi olarak bu duruma sessiz kalınamayacağını düşünüyor ve 21. yüzyıl haçlı zihniyeti içinde yürütülen bu vahşi katliamın faillerini ve ortaklarını lanetliyoruz."

- "Bu katliamlar, dünyanın vicdanını yaraladı"

Kırklareli Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, 14 Mayıs'ın tarihe kara bir leke olarak geçtiği, Filistin'de yaşanan insanlık dramına ve İsrail'in kanlı tarihine yeni bir sayfa eklendiği belirtildi.

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı sonrası gelişen olaylarda, Filistinli kadın ve çocuklar başta olmak üzere mazlum ve masum sivillerin katledilmesini esefle kınandığı aktarılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Filistin'de İsrail tarafından gerçekleştirilen bu katliamlar, dünyanın vicdanını yaralamakta, küresel ve bölgesel barışı, güvenlik ve istikrarı tehdit etmektedir. İsrail'in eylemleri, uluslararası hukuk ve uluslararası topluma karşı işlenmiş suç niteliğindedir. Kudüs'ün tarihi ve statüsü değiştirilemez. Kırklareli Üniversitesi olarak, bu katliamda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

Namık Kemal Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise "İsrail tarafından gerçekleştirilen katliam nedeniyle yaşamını yitiren Filistinlilere Allah'tan rahmet ve tüm İslam alemine başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA