Tekirdağ'da İsrail Protestosu

Tekirdağ'ın Malkara, Hayrabolu ve Çerkezköy ilçelerinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze sınırında Filistinlilere yönelik katliamı protesto edildi.

Malkara'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, öğle namazının ardından Hükümet Meydanı önünde toplandı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından grup adına konuşan AK Parti Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Dağlıç, ABD'nin bu kararını tanımadıklarını söyledi.

Kudüs'ün Müslümanlar için çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Dağlıç, "Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs'te bu dengenin bozulması çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu tehlikenin bilincinde olduğunu düşündüğümüz uluslararası arenayı ve Birleşmiş Milletler'i zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz." dedi.

Basın açıklamasının ardından, "Kahrolsun İsrail" ve"Kudüs Kırmızı Çizgimizdir" sloganları atan kalabalık grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

- Çerkezköy

Çerkezköy’de bir araya gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Program, Çerkezköy Enesler İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emre Kaya tarafından Kur’an tilaveti ile başladı.

Grup adına açıklama yapan Çerkezköy Enesler İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Abdullah Olgun, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişiminin kabul edilemeyeceğini belirtti.

"Bu girişim bizim için 'yok' hükmündedir" diyen Olgun, şunları söyledi:

"ABD bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs'ün, gerek Birleşmiş Milletler gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan özenle kaçınılması gerekirken, üstelik BM Genel Kurulu'nun ve İslam İş Birliği Teşkilatı'nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim Ortadoğu'da kan ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

- Hayrabolu

Hayrabolu ilçesinde öğle namazını eda eden cemaat, daha sonra İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İlçe Müftüsü Haydar Hüyük, namaz öncesi yaptığı konuşmada, Müslümanların birlik ve dirlik içinde olmalarını temenni etti.

Filistinlilere yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış gibi hissettiklerini ifade eden Hüyük, çok üzgün olduklarını dile getirdi.

Namazın ardından vatandaşlar, İsrail'in saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdi.

Kaynak: AA