Nahda'nın Başkent Kadın Belediye Başkan Adayı İddialı

Tunus'taki Nahda Hareketi'nin başkent belediye başkan adayı Suad Abdurrahim:'Tunus Belediye Başkanı olmam, Tunus kadını için bir gurur kaynağı olacaktır. Ben, bu başarıyı önce ülkem sonra da tüm dünya kadınlarına armağan ediyorum' 'Seçmenlerin bana sunduğu güven, belediye başkanı olmamı gerektiriyor. Bu, benim hakkım''Belediye başkanlığı görevine başlamam halinde, çevre düzenlemesi ve temizlik başta olmak üzere başkentin çehresindeki değişiklik halk tarafından en geç bir ayda hissedilecek'

ENES CANLI - Tunus yerel seçimlerinde başkentte en çok oyu alarak yarışı birinci sırada tamamlayan Nahda Hareketi'nin kadın belediye başkan adayı Suad Abdurrahim, göreve gelmesi durumunda başkentlilerin değişimi bir ayda hissedeceklerini söyledi.

Tunus'ta 6 Mayıs'ta yapılan tarihi yerel seçimlerde başkentte kıyasıya bir yarış yaşandı. Nahda Hareketi, başkentteki oyların yüzde 33,8'ini alarak, 60 sandalyeli belediye meclisinde 21 üye elde etti ve yarışı birinci sırada tamamladı. En yakın rakibi Nida Tunus Hareketi ise 17 üye elde ederek ikinci sırada kaldı. Belediye başkanlığı için başkentteki aday listelerinin başındaki isimlerden birisinin belediye meclisindeki mutlak çoğunluğun, yani en az 31 üyenin oyunu alması gerekiyor.

- "Belediye Başkanı olmam, Tunus kadını için bir gurur"

Muhafazakar ve İslami eğilimli Nahda Hareketi'nin ezber bozarak aday gösterdiği başkentin ilk kadın belediye başkan adayı Abdurrahim (65), AA muhabirine verdiği röportajda, "Tunus Belediye Başkanı olmam, Tunus kadını için bir gurur kaynağı olacaktır. Ben, bu başarıyı önce ülkem sonra da tüm dünya kadınlarına armağan ediyorum." dedi.

Asıl mesleğinin eczacılık olduğunu belirten Abdurrahim, başkentte elde ettiği seçim başarısının tavandan tabana her kesime bir çok mesaj verdiğini ve ülkedeki değişimin açık bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Tunus sokağının "ülke siyasilerine ve elitlerine bir ders verdiğini ve bunun dikkate alınması gerektiğini" söyleyen Abdurrahim, "Seçmenlerin bana sunduğu güven, belediye başkanı olmamı gerektiriyor. Bu, benim hakkım." diye konuştu.

- "Başkent Tunus'un uzlaşılara ihtiyacı var"

Nahda Hareketi'nin 60 sandalyeli Başkent Belediye Meclisi'nde çoğunluğu elde edebilmek için diğer partilerle ittifak yapması gerekiyor.

Bu konuya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Abdurrahim, "Başkent Tunus'un uzlaşılara ihtiyacı var"." dedi. Abduurahim, bu konuda diğer partilerle yapılan müzakereleri parti yönetiminin yürüttüğünü ifade etti.

Başkentteki yarışı ikinci sırada tamamlayan Nida Tunus Partisi'nin Başkanı Hafız Kaid es-Sibsi, belediye meclislerinde Nahda Hareketi ile ittifak kurmayacaklarını açıklamıştı. Ayrıca Nida Tunus Partisi Siyasi İşler Başkanı Burhan Besis de "rakip ister kadın ister erkek olsun" partisinin başkent belediye başkanlığını başkalarına bırakmayacağını söylemişti.

- "Belediye hizmetleri çekişmeyi kabul etmez"

Başkentteki seçim başarısının rakipleri tarafından "beklenmedik" olduğunu söyleyen Abdurrahim, kendisine yönelik olumsuz tepkilerin "ülkede hakim olan kimlik siyaseti atmosferinden" kaynaklandığını ifade etti.

Belediye başkanlığı görevini alması halinde "sağlık, eğitim, spor, yaşam ve konut alanları" gibi daha önce vadettiği bir çok projeyi hayata geçirmek istediğini kaydeden Abdurrahim, şöyle konuştu:

"Belediye hizmetleri çekişmeyi kabul etmez. Meclisteki 60 kişi, halkın menfaati için gerekli projelerde uyum ve birliktelik içinde ortak hareket etmeli. Belediye başkanlığı görevine başlamam halinde, çevre düzenlemesi ve temizlik başta olmak üzere başkentin çehresindeki değişiklik halk tarafından en geç bir ayda hissedilecek."

Seçim başarısına ilişkin olumlu veya olumsuz tüm tepkileri yakından takip ettiğine işaret eden Abdurrahim, basındaki iddiaların aksine doğma büyüme Tunuslu olduğunu vurguladı.

- Belediye Başkanı, haziran ayının ortasında belirlenecek

Nida Tunus Partisi Basın Sözcüsü Fuad Buselame'nin, katıldığı bir televizyon programında Suad Abdurrahim'in "Ramazan'da Kadir Gecesi'nde camide düzenlenecek resmi erkanın katıldığı dini programlara katılamayacağı" için başkent belediye başkanı olamayacağını söylemesi özellikle sosyal medyada yoğun tepkilere neden olmuştu. Bunun üzerine Nida Tunus Partisi Başkanı Kaid es-Sibsi, Buselame'nin görevden alındığını duyurmuştu.

Tunus'taki belediye meclislerinin, Yüksek Seçim Komisyonu'na yapılan itirazların sonuçlanmasının ardından, Haziran 2018'in ortalarında göreve başlaması bekleniyor. Belediye meclislerinin ilk oturumlarında başkanlar belirlenecek.

Başkent Tunus'un 60 sandalyeli belediye meclisindeki nihai olmayan sonuçlara göre Nahda Hareketi 21, Nida Tunus 17, Demokratik Hareket 8, on partinin bir araya geldiği seçim ittifakı Sivil Koalisyon 6, Halkçı Cephe 4, bağımsız liste Benim Şehrim Tunus 4 üye ile temsil ediliyor.

- Tunus'taki yerel seçimler

Tunus'ta devrimden sonra ilk kez gerçekleştirilen yerel seçimlerde 24 vilayette 350 yerel yönetim birimindeki 7 bin 177 sandalye için yaklaşık 50 bin aday yarışmıştı.

Yerel yönetimler için bin 55'i parti, 860'ı bağımsız, 159'u da seçim ittifakı olmak üzere toplam 2 bin 74 aday listesi Tunuslu seçmenlerin karşısına çıkmıştı.

Ülke genelinde 5 milyon 369 bin seçmenden 1 milyon 796 bin 154'ü sandığa gitmiş, seçime katılım oranı yüzde 33,7 olmuştu.

Ülke genelinde bağımsız seçim listeleri oyların yüzde 32,9'unu elde ederken, Nahda Hareketi yüzde 29,68, Nida Tunus ise yüzde 22,17 oy almıştı.

Kaynak: AA