Mersin İş Dünyasında İsrail Ve ABD'ye Tepki

İçel’de iş dünyası ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, İsrail’in Kudüs’te gerçekleştirdiği saldırıları ve ABD’nin kararını kınadı.

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, en kötü terörün, hukukun koruyucusu olması gereken devlet tarafından uygulanan terör olduğunu belirterek, "İsrail bir devlet olarak hukuku değil terörü seçmiş ve varlığını sorgulanır hale getirmiştir. Özellikle Filistin ve İsrail arasındaki sorunların çözümü sürecine ABD’nin Kudüs’e elçilik açması gibi dışarıdan yapılan olumsuz ve provokatif girişimler, işte böyle insanlık dış olaylara neden olmaktan öte bir katkı sağlamamıştır. Bu anlamda hem İsrail’i silahsız insanları keskin nişancılarla vahşice katletmesinden ve binlerce insanı yaralamasından dolayı hem de ABD’yi bölgesel barış sürecine zarar vermesi ve bu ölümlere neden olmasından dolayı İçel iş dünyası adına şiddete kınıyor ve lanetliyoruz. Aslında bu katliamla insanlık öldürülmüştür" dedi.

İçel GİAD Başkanı İzol : "Döktükleri kanın hesabını verecekler"

İçel Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Mehmet İzol, İsrail devletinin ve İslam düşmanlarının döktükleri kanın hesabını vereceklerini söyledi.

İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze sınırında ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını protesto gösterilerine katılan sivil ve savunmasız Filistin halkına ateş açarak, 55 Filistinliye katlettiğini hatırlatan İzol, "2 bin 410 Filistinli kardeşimizin yaralandığı bu vahşeti şiddet ve nefretle kınıyorum. Masum ve savunmasız Filistin halkına yönelik yapılan kanlı saldırılar, Siyonist İsrail ve suç ortağı ABD’nin kirli yüzünü ortaya koymuştur. Yaşanan bu katliamdan, İsrail devleti kadar, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak bölgede büyük bir provokasyon oluşturan ABD’de sorumludur" ifadelerini kullandı.

Özdemir: "Kudüs kararı uluslararası hukuka aykırıdır"

İçel Barosu Başkan Vekili Gazi Özdemir, ABD’nin Tel-Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından katledilmesini sert bir dille eleştirerek, “Bu vahşet göz ardı edilemez. ABD’nin Kudüs’ün statüsünde yapılmaya çalıştığı bu girişim, uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. ABD’nin almış olduğu hukuksuz kararı asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Filistin halkına karşı işlenen cinayetin, tarihe kara bir leke olarak geçeceğini vurgulayan

Özdemir, “Müslümanların kutsal toprağı Kudüs’e el uzatılmıştır, İsrail’in masum Filistin halkına soykırımı devam etmektedir. Kudüs meselesi, uluslararası hukuk sorunudur. Kudüs hakkındaki BM kararları, bu sorunun uluslararası hukukun öngördüğü usuller ile çözülebileceğini göstermektedir. Kudüs’ün statüsünde yapılmaya çalışılan bu girişim, uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. ABD’nin almış olduğu hukuksuz kararı asla kabul etmeyeceğiz. Kudüs ile ilgili uluslararası hukuk kuralları yerine getirilmelidir" şeklinde konuştu.

Yıldızgörer: "ABD uluslararası hukuku hiçe sayıyor"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İçel Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer ise ABD’nin Kudüs kararının, barışa ve kardeşçe yaşam umuduna ağır bir darbe vurduğunu ifade ederek şöyle konuştu; "Bu durumda dünyanın reddettiği kararı ABD’nin alması, Yahudi lobilerinin ABD’yi ele geçirdiğinin büyük bir kanıtıdır. Yüz binlerce Filistinli, günler öncesinden başlayan yürüyüşlerle ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan bu tutumuna karşı protesto gösterilerine başlamış ve tepkilerini en doğal hakları olan demokratik yollarla ortaya koymuşlardır. Son derece barışçıl bir eylem olmasına rağmen İsrail, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bugün de terör devleti olduğunu en çirkin yüzüyle tekrar göstermiş, sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen saldırılarla 59 Filistinli kardeşimizin şehit olmasına, binlerce kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bilinmelidir ki, 3 semavi dinin kutsal mekanı ve Müslümanların ilk kıblesinin bulunduğu şehir olan Kudüs, Müslümanların namusudur."

MEÜ’den kınama

İçel Üniversitesi (MEÜ) Senatosu’ndan yapılan açıklamada ise uluslararası hukuk ve BM kararlarını hiçe sayıp, tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden gelip, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan ABD’nin, Ortadoğu’da istikrarsızlık ve kaosa davetiye çıkardığı, terör devleti İsrail’i katliama sevk ettiği belirtildi. Senato açıklamasında, "Masum Filistin halkının haklarının, siyonist devlet tarafından on yıllardır sürekli olarak ihlal edilmesi, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak bu katliama cüret etmesi insanlık adına kabul edilemez bir durumdur. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde ve Haçlı zihniyeti içinde yürütülen bu katliam tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Vicdan sahibi herkesi ABD ve İsrail aleyhine tavır almaya, haksızlıklarını haykırmaya ve Filistin halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz. Zira ‘her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; dostlarımızın sessizliği olacaktır’. İçel Üniversitesi olarak bu konudaki hassasiyetimizi belirtir, dünya komuoyu, uluslararası hukuk ve BM kararlarını hiçe sayan İsrail ve ABD’nin bu sorumsuz uygulamalarını ve katliamı şiddetle kınadığımızı kamuoyu ile paylaşırız" denildi.
Kaynak: İHA