KEİPA'nın 25. Yıldönümü Açıklaması Meclis Başkanları Zirvesi

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Rusya Duması Başkan Yardımcısı Peter Oligovic ile bir araya geldi Ahmet Aydın: 'Uluslararası meselelerde terörizm başta olmak üzere iki ülkenin ortak hareket etmesi dünyanın barışı anlamında son derece önemlidir. Türkiye ve Rusya birçok sorunu bertaraf edebilecek iki güçlü ülkedir. Rusya ile 22 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var' 'Amerika, Orta Doğu'daki ateşe körükle gitmiştir. Kudüs meselesi çözülmeden Filistin tam bağımsız bir devlet olarak kabul edilemeden Orta Doğu'da barışın sağlanmasının imkansız olduğunu düşünüyoruz'

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Uluslararası meselelerde terörizm başta olmak üzere iki ülkenin ortak hareket etmesi dünyanın barışı anlamında son derece önemlidir. Türkiye ve Rusya birçok sorunu bertaraf edebilecek iki güçlü ülkedir. Rusya ile 22 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var." dedi.

Aydın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi dolayısıyla İstanbul'da bulunan Rusya Duması Başkan Yardımcısı Peter Oligovic ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Ankara'da Filistin meselesinden dolayı Meclis'te düzenlenen özel bir oturuma başkanlık yaptığını aktaran Aydın, bu nedenle Kahraman'ın görüşmeye katılamadığını söyledi.

Parlamenter diplomasinin ülkeler arasındaki ilişkiler açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Parlamenter diplomasiyi çok önemsiyoruz. Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine son derece değer veriyoruz. Son yıllarda Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ve Sayın Putin'in yaklaşımları iki ülke arasındaki ticaret hacmini son derece iyi bir noktaya getirdi, halklar arasındaki diyaloğu da son derece iyi bir noktaya getirdi. Bu da iki ülke arasındaki ticareti artıracaktır. Uluslararası meselelerde terörizm başta olmak üzere iki ülkenin ortak hareket etmesi dünyanın barışı anlamında son derece önemlidir. Türkiye ve Rusya birçok sorunu bertaraf edebilecek iki güçlü ülkedir. Rusya ile 22 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var. Geçen yıl, 4,7 milyon turist ağırladık, bu yıl 6 milyon turisti ağırlayacağımızı düşünüyoruz. Enerji başta olmak üzere pek çok alanda gelişen ilişkilerimiz var. Vizelerin serbest bırakılmasıyla ilişkilerin daha da iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz."

- "Kudüs bizlerin kırmızı çizgisidir"

Ahmet Aydın, İsrail'in Gazze'deki katliamına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kudüs bizlerin kırmızı çizgisidir, insanlığın bir silüetidir ve aynı zamanda Filistin'in de başkentidir. Mazlum ve mağdur halklarla ilgili yapılacak ne varsa Türkiye yapmaya çalışıyor. Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülkedir, 3,5 milyon Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. 30 milyar dolar üzerinde yardımda bulunduk. Amerika'nın almış olduğu karar, BM kararına aykırı, hukuksuz ve vicdansız bir karardır. Amerika'nın bu kararını reddediyor ve kınıyoruz. Gazzeli ve Filistinlilerin öldürülmesini bir vahşet olarak görüyoruz. Dünyanın bu anlamda somut bir adım atması gerektiğine inanıyoruz. Amerika, Orta Doğu'daki ateşe körükle gitmiştir. Kudüs meselesi çözülmeden, Filistin tam bağımsız bir devlet olarak kabul edilmeden Orta Doğu'da barışın sağlanmasının imkansız olduğunu düşünüyoruz."

Oligovic de KEİPA'nın 25. yıl dönümü nedeniyle Türkiye'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, devletler arasındaki iyi ilişkilerin halklara da olumlu yansıdığını söyledi.

İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin Meclis bazında da gerçekleşmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Oligovic, "İki ülkenin parlamentoları arasında çok sıcak ilişkiler olduğunu görüyoruz. Bu da sorunların çözümü açısından büyük önem taşıyor." dedi.
Kaynak: AA