Dünya Göçmen Kuşlar Günü

Afyonkarahisar'da, Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla panel düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ve AKÜ Doğa Koruma ve Biyoizlem Araştırma Merkezi tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Erdal Akar Konferans Salonunda panel düzenlendi.

Panelde konuşan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi, Doğa Koruma ve Biyoizlem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, tüm canlılar için göç olayının bir zorunluluktan kaynaklandığını söyledi.

- "Göç her zaman zorunluluktan doğar"

Göç olayının her canlı için belirli nedenlerden dolayı gerçekleştiğini dile getiren Erişmiş, şöyle konuştu:

"Göç canlılar için belirli bir zorunluluktan ortaya çıkar. Canlılar, güvende olmadıkları zaman, yemek bulamadıkları zaman, var oldukları ortam içinde rahatsız olduklarında, eksiklikten, daha iyi şeyler elde edebilmek amacıyla göç eder. Bu kuşlar içinde düşünüldüğünde göçmen olmayan ama yer değiştiren kuşlar vardır. Biz bunlara gezici kuşlar diyoruz. Bunlar ülkemizden başka bir yere değil de, popülasyonun yoğunluğuna bağlı olarak besinin azalmasından kaynaklı ülke içerisinde geçici olarak kalan kuşlara gezici kuşlar diyoruz."

Dünyada 50 milyar kuşun göç ettiğinin tahmin edildiğini belirten Erişmiş, "Yerli kuşların sayımı için kış aylarında ‘Kış Ortası Kuş Sayımı’ yapılıyor. Bu yıl 4 sulak alanda kış ortası kuş sayımı yapıldı. Sayımda 31 türe rastlanıldı. Bu 31 türe ait bireyler aynı zamanda Afyonkarahisar’da kuluçkaya yatan bireyler olarak bilinmektedir. Afyonkarahisar’ın sayılı kuş gözlemcilerinin de aralarında bulunan bir gurup arkadaş ile Afyonkarahisar’ın kuş türlerini içinde olduğu bir kitap hazırlanıyor." diye konuştu.

Panele, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, Bölge Müdürü Yardımcısı Mücahit Eracar, şube müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA