Avro Bölgesi'nde Ekonomik Güven Hafif Arttı

Avro Bölgesi'nde ZEW Ekonomik Güven Endeksi, mayısta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 2,4 puana çıktı Güven endeksi, Almanya'da eksi seviyede kalmaya devam etti.

Avro Bölgesi’nde Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, mayıs ayında 1,9 puandan 2,4 puana yükseldi.

Kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, bu ay nisana kıyasla Avro Bölgesi’nde 0,5 puan artarak 2,4 puana çıktı.

Bölgede mevcut ekonomik durum göstergesi ise söz konusu dönemde 1,6 puanlık azalışla 56,1 puana geriledi.

Ekonomik Güven Endeksi, Almanya’da ise bu dönemde değişmeyerek eksi 8,2 puan seviyesinde kaydedildi. Endeks, 23,6 puan olan uzun vadeli ortalamanın oldukça uzağında kalmaya devam etti.

Almanya'da mayıs ayı Cari Durum Endeksi ise nisan ayına kıyasla 0,5 puan azalarak 87,4 puana düştü.

- "ABD'nin İran kararı, Almanya'daki ekonomik beklentileri olumsuz etkiledi"

ZEW Başkanı Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Alman ihracat ve üretiminde mart ayında nispeten olumlu olan değerler, son zamanlardaki siyasi olayların neden olduğu belirsizlik nedeniyle gölgede kaldı." ifadesini kullandı.

Wambach, ABD'nin İran'la olan nükleer anlaşmadan çıkma kararının etkilerine ilişkin de, "ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan vazgeçme kararı, ABD ile uluslararası ticaret çatışmasının daha da artması korkusu ve ayrıca ham petrol fiyatlarının artması Almanya'daki ekonomik beklentiler üzerinde genel bir olumsuz etki oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu.

Avro Bölgesi’nde güven endeksi, nisan ayında 1,9 puana inmişti.

Kaynak: AA