Ürettiği Tahta Beşikleri Yurt İçi Ve Yurt Dışına Satıyor

Baba mesleği olan beşik ustalığını 35 yıldır sürdüren Erol Özer, ürettiği tahta beşikleri ABD ve Avrupa ülkelerine de gönderiyor 52 yaşındaki Özer: 'Tahta beşik nostalji olmaya doğru gidiyor ancak bu bizim kültürümüz. Atalarımız ve bizler bu beşiklerde büyüdük. Amacım tahta beşik kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak'

Ürettiği Tahta Beşikleri Yurt İçi Ve Yurt Dışına Satıyor
ATAKAN ÇITLAK - Giresunlu ahşap ustası Erol Özer, babasından öğrendiği beşik üretimini 35 yıldır sürdürerek yurt içi ve yurt dışına satış gerçekleştiriyor.

Keşap ilçesine 21 kilometre uzaklıktaki Çamlıca köyünde yaşayan Özer, evinin altında oluşturduğu atölyesinde beşik ustalığını yaşatmaya çalışıyor.

52 yaşındaki Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beşik yapım ustalığının aile geleneği olduğunu söyledi.

Babasından öğrendiği bu mesleğin, ailelerinde babadan oğula aktarıldığını anlatan Özer, "Ben babamdan öğrendim, o da kendi babasından. Ailemizde bu zanaat babadan oğula aktarılmakta. Bir nevi aile mesleği gibi." dedi.

Özer, günümüzde anne babaların daha çok modüler sistem veya "oyun parkı" olarak adlandırılan portatif katlanabilir beşikleri tercih ettiğini belirterek "Tahta beşik nostalji olmaya doğru gidiyor ancak bu bizim kültürümüz. Atalarımız ve bizler bu beşiklerde büyüdük. Amacım tahta beşik kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak." diye konuştu.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak tahta beşiklere rağbetin azaldığını dile getiren Özer, köy ve yaylalarda yaşayan ailelerin tahta beşiklerden vazgeçmediğini, yaygın olmasa da halen kullanımının söz konusu olduğunu anlattı.

Özer, kırsal kesimin yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinden ve yurt dışından talepler aldığına işaret ederek şunları söyledi:

"Sosyal medya üzerinden siparişler alıyorum. Gelen talepler doğrultusunda İstanbul, Bursa, Ankara gibi kentlere beşik yaparak gönderiyorum. Yine ABD ve Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerine ürünlerimi gönderiyorum. Yurt dışı siparişlerinde ürünü hazır halde yollamıyorum. Tüm parçaları hazırlıyor, ardından numaralandırıp paketliyorum. Alıcı, kargo ile eline ulaşan siparişindeki parçaları numaralara göre birleştirerek beşiğini ortaya çıkarıyor."

- "Çok zahmetli ve uzun zaman alan bir imalat süreci var"

Beşik yapımının uzun uğraş ve zaman gerektirdiğini ifade eden Özer, küçük beşiklerin yapımının 10 gün, büyüklerin ise 20 gün sürdüğünü kaydetti.

Tek çalıştığı ve imkanları kısıtlı olduğu için gelen taleplerin tamamına cevap veremediğini belirten Özer, "Büyük beşiklerden ayda sadece iki tane üretebiliyorum. Çok zahmetli ve uzun zaman alan bir imalat süreci var. O nedenle gelen taleplerin tamamına cevap verme şansım olmuyor. İmkanlar daha iyi olursa üretim miktarını artırmak mümkün." dedi.

Özer, tahta beşiklerin fiyatının 350 ila 850 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Keşap ilçesine bağlı Armutdüzü köyünde yaşayan Nimet Altun, tahta beşiklerden vazgeçmediklerini, çocuklarından sonra torununun da bu beşikleri kullandığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bu beşikler yenilerine göre daha kullanışlı. Çocuklar daha rahat ediyor. Kendi çocuklarımı bu beşiklerde büyüttüm. Şimdi torunum kullanıyor. İlerleyen yıllarda da kullanmaya devam edeceğiz."
Kaynak: AA