Suriye Konulu 9. Astana Toplantısı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 9. toplantının ilk günü sona erdi Garantör ülkeler, Gerginliği Azaltma Bölgelerindeki son durum ve alıkonulanların serbest bırakılması konularında ikili ve üçlü görüşmeler yaptı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 9'uncusu düzenlenen Suriye konulu toplantının ilk günündeki teknik görüşmelerde, Gerginliği Azaltma Bölgelerindeki son durum ve alıkonulanların serbest bırakılması ele alındı.

Astana'daki Rixos President Otel'de yapılan 9. Suriye konulu toplantıda Türkiye, Rusya ve İran ikili ve üçlü görüşmeler yaptı.

Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, bugünkü görüşmelerin ana gündemini Gerginliği Azaltma Bölgelerindeki son gelişmeler, ateşkes ihlalleri ile Doğu Guta ve Humus'un kuzeyinden tahliye edilerek ülkenin kuzeyine göç etmek zorunda kalanların durumu ele alındı.

Alıkonulanlar Çalışma Grubu da ikinci toplantısını yaparak, tutuklu ve esirlerin serbest bırakılmalarına gidecek sürecin çerçevesini belirlemek için gerekli koşulları masaya yatırdı.

İran ve Rus heyeti, Beşşar Esed rejimi temsilcisi Beşşar Caferi ile de toplantılar yaptı.

Ürdün ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri de görüşmelerde gözlemci olarak yer aldı ancak önceki turların aksine ABD, toplantıya temsilci göndermedi.

Türk heyetinin akşam saatlerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile anayasa komitesi kurulmasıyla ilgili görüşme yapması bekleniyor.

Muhalefet heyetinin de katılacağı ana toplantı yarın düzenlenecek.

İlki Ocak 2017'de yapılan Astana toplantılarının 8'incisi 21-22 Aralık'ta düzenlenmiş ve taraflar alıkonulanların serbest bırakılması için çalışma grubu oluşturmuştu.

30 Ocak 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde Suriye Ulusal Kongresi'nde BM gözetiminde yeni anayasayı hazırlayacak bir komitenin kurulması kararlaştırılmıştı.

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları 16 Mart'ta Astana'da bir araya gelerek, bir yıllık iş birliğinin değerlendirmesini yapmış, bu kapsamda alıkonulanlarla ilgili çalışma grubu da ilk toplantısını gerçekleştirmişti.

Rus heyetinin başında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetinin başında Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari bulunuyor.

Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Kaynak: AA