Orman Yangınlarıyla Mücadele Ele Alındı

Afyonkarahisar'da orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik koordinasyon toplantısı yapıldı.

Afyonkarahisar Orman Yangınları Koordinasyon Toplantısı, Orman İşletme Müdürlüğü Köroğlu Beli Tesislerinde, Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, toplantıda yaptığı sunumla alınan yangın tedbirler ve yangınların çıkış nedenleri hakkında bilgi vererek, yangınla mücadele noktasında sezon öncesi orman teşkilatı olarak hazırlıkların tamamlandığını dile getirdi.

Türkiye’nin yüzde 28,6’sının orman varlığıyla kaplı olduğunu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının bunu yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediğini de belirten Temel, ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bu bilgileri aktırdı:

"Ağaçlandırma seferberliğimiz tamamen bu amaç doğrultusunda yapıldı. Afyonkarahisar’da 2003-2017 yılları arasında yapılan çalışmalarda bir milyon 695 bin 909 dekar alanda ağaçlandırma, toprak muhafaza türünde işlem yapılmış. Bu çalışmalarda da 105 milyon 200 bin fidanı da toprakla buluşturduk. 2018 yılında ise 15 bin dekar alanda ağaçlandırma, 39 bin dekar alanda erozyon kontrolü, 17 bin 770 dekar alanda da bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu çalışması yapılmıştır. 2500 dekar alanda ise, mera ıslahı gerçekleştirilmiştir. Yine mera ıslah çalışmalarımızda Gömü beldesinde yapılan çalışmada güneş enerji sistemi ile su kuyularından su çıkarılarak hayvanların su içmesi sağlanıyor. Mera kenarlarına canlı çit ve canlı gölgelik adı altında Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile birlikte muhtelif tesisler yaptık."

- 13 yangında 4 hektar alan zarar gördü

Türkiye’de orman yangınlarını üç sınıfta topladıklarını dile getiren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Afyonkarahisar’ın hem birinci, hem de ikinci bölge yer aldığını aktardı.

Temel, Afyonkarahisar’da çam ormanlarının bulunduğu Köroğlu Beli gibi yerlerin birinci derecede yangına hassas bölgeler olduğunu ifade ederek, "Son 10 yılın orman yangını verilerine bakıldığında ortalama yılda 17 orman yangını çıkıyor. Bu yangınlarda ortalama olarak ise 23 hektarlık bir alanımızda zarar görüyor. Su alanlar genelde bozuk orman alanları oluyor. Bu nedenle Antalya, İzmir gibi hassas yerlere nazaran şanslıyız." diye konuştu.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel’in açıklamalarının ardından kurumların orman yangınlarına karşı alacağı tedbirlerin olduğu Afyonkarahisar İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı okundu.

Vali Tutulmaz, bazı maddelerde değişiklik ve düzenleme yapılmasını istedi. Protokole son şeklinin verilmesinin ardından kamu kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından imzalar atıldı.

Vali Tutulmaz, Afyonkarahisar Orman Yangınları İle Mücadele Protokolü’nü imzalarken yangınsız bir sezon geçirme dileğinde bulunarak, orman teşkilatına başarılar diledi.

Kaynak: AA