Bu Kabak Neredeyse 2 Metre Boyunda

Eskişehir’de doğal tohum ve ürünlerin sergilendiği stantlarda Bursa’dan getirilen bir kabak türü görenleri şaşırttı.

Bu Kabak Neredeyse 2 Metre Boyunda
Eskişehir’de düzenlenen bir tohum festivalinde birçok doğal türün hem tohumları hem de yetişkin halleri sergilendi. Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nden gelen Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Atay’ın sorumlusu olduğu stantta ise görenleri hayrete düşüren bir kabak yer aldı. Boyu yaklaşık 2 metre ’yılan kabağı’ görenlerin ilgisini çekti.

Yılan kabağı denmesinin nedeni

Yılan kabağının yetiştiği ortamdaki koşullara göre şekillendiğini belirten Atay, “Bu tür kabaklar, uzunluğu dolayısıyla Yılan Kabağı dediğimiz, yetiştirilmesi sırasında bir çite asarsanız uzun bir şekilde, herhangi bir engelle karşılaşırsa kıvrılacak bir şekilde, toprakta olursa yuvarlak bir şekilde gelişimini tamamlayan bir kabak türüdür” şeklinde konuştu.



“Menşeinin İtalya’nın Sicilya Adası olduğu tahmin ediliyor”

Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlerde daha verimli sonuçlar alınabildiğini dile getiren Atay, “Bu, teşhir amaçlı getirdiğimiz ve kendi hasadımız olan bir ürün. İlgi çekeceğini düşündüğümüz için insanlara boyutunu gösterme amacıyla stantta tutuyoruz. Yetiştiği yerde yemyeşil upuzun bir kabak olduğunu düşünün. Normal kabak gibi içini oyup mücver, dışından da dolma yapabildiğiniz taze olarak tüketebildiğiniz bir kabak. Bildiğimiz kabağın insana ne kadar yararı ve zararı varsa uzun kabağın da durumu aynı. Menşeinin İtalya’nın Sicilya Adası olduğu tahmin ediliyor” diye anlattı.

“Şirket tohumlarının olanak vermediği şey bu”

Yılan kabağını doğal yollarla aktardıklarını söyleyen Atay, “Tohum halinde aldık ve denedik. Gayet de güzel ürün veriyor. Her sene aldığımız tohumu ektiğimizde aynı verimliliği sağlıyor. Şirket tohumlarının olanak vermediği şey bu. Verimliliğin stabil şekilde aktarılabildiği bu tohumları çoğaltarak halka dağıtmaya çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA