'350 Bin Müslümanı, Kudüs'ün Kandilleri Olarak Görüyoruz'

Mirasımız Derneği, Kudüslü Müslümanları unutmayarak ramazan boyunca Mescidi Aksa'da 3 bin 500 kişiye iftar verecek Mirasımız Derneği Başkanı Muhammet Demirci: 'Hz. Muhammed, 'Kudüs'e gidin, gidemiyorsanız kandillerinde yakılmak üzere yağ gönderin' diyor. 350 bin Müslümanı biz Kudüs'ün kandilleri olarak görüyoruz. Bu kandillerin sürekli aydın olması için onlara ikramlarımızı, desteğimizi esirgemeyeceğiz inşallah' 'Bu ramazan, diğer ramazanlardan biraz daha farklı olacak. Bir tedirginlik var şu an, Kudüs'te, Mescidi Aksa'nın etrafında. Kudüslü Müslümanlar, cemaatler, cemiyetler, sivil toplum kuruluşları ciddi anlamda sürekli hareket içerisindeler'

İSMAİL ÖZDEMİR - Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) Başkanı Muhammet Demirci, "Hz. Muhammed, 'Kudüs'e gidin, gidemiyorsanız kandillerinde yakılmak üzere yağ gönderin' diyor. 350 bin Müslümanı biz Kudüs'ün kandilleri olarak görüyoruz. Bu kandillerin sürekli aydın olması için onlara ikramlarımızı, desteğimizi esirgemeyeceğiz inşallah." dedi.

Müslümanlar için kutsal olan ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Kudüslü Müslümanlar da unutulmadı. Çalışma sahası sadece Kudüs ve civarı ile Mescid-i Aksa olan Mirasımız Derneği, ramazan boyunca Kudüs'te 150 bin Müslümana kumanya dağıtacak.

Dernek tarafından Mescid-i Aksa avlusunda kurulacak sofrada ise ramazan ayı boyunca günde 3 bin 500 kişiye iftar verilecek.

Mirasımız Derneği Başkanı Muhammet Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıldır Kudüs'te faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Demirci, Kudüs'te 350 bine yakın Müslüman'ın yaşadığını ve bunların yüzde 86'sının yoksulluk sınırı altında bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"İsrail'in işgalinden dolayı, Kudüslüler yıllar boyunca diğer ülkelerdeki Müslümanlardan kopuk kaldılar. Biz, Müslümanların Kudüs ile bağlantı kurmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Geçen sene Yemen'den bir grup Müslüman bizi aradı ve Mescid-i Aksa'nın içinde bir sofra açmak istediklerini söylediler, biz o sofrayı açtık, Yemenli kardeşlerimizin pankartını yaptık, şu ifadeyi yazdık; 'Yemen'deki Müslümanlardan Mescid-i Aksa'nın etrafında nöbet tutan kardeşlerine ikramıdır.' Kudüslü Müslümanlar bu pankartı gördüklerinde ağladılar ve şunu dediler; 'Yemen'deki Müslümanlar o kadar sıkıntı içerisinde olmalarına rağmen, bizi unutmadılar, Kudüs'ü unutmadılar.' Ciddi anlamda duygulandılar."

Hz. Muhammed'in de Kudüs'e gidilmesi yönünde sözlerinin bulunduğunu hatırlatan Demirci, şöyle konuştu:

"Hz. Muhammed, 'Kudüs'e gidin, gidemiyorsanız kandillerinde yakılmak üzere yağ gönderin' diyor. 350 bin Müslümanı Kudüs'ün kandilleri olarak görüyoruz. Bu kandillerin sürekli aydın olması için onlara ikramlarımızı, desteğimizi esirgemeyeceğiz inşallah. Bu ramazan, diğer ramazanlardan biraz daha farklı olacak. Bir tedirginlik var şu an Kudüs'te, Mescid-i Aksa'nın etrafında. Kudüslü Müslümanlar, cemaatler, cemiyetler, sivil toplum kuruluşları ciddi anlamda sürekli hareket içerisindeler. Amerika, İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM'nin tepkilerine rağmen ısrarla büyükelçiliğini Kudüs'te açmak istiyor. Bu meseleye iyi yanından bakarsak Amerika ciddi anlamda güç kaybediyor, zayıf duruma düşüyor. İsrail de yine Amerika gibi ciddi anlamda köşeye sıkışmış durumda. Amerika ve İsrail sırtlarını birbirlerine dayayarak, birbirlerinde güç kazanmaya çalışıyorlar."

- "14 Mayıs'ı özellikle seçtiler"

İsrail'in kuruluşunun 70. yıl dönümü olması sebebiyle ABD'nin, büyükelçiliği 14 Mayıs'ta açma kararı aldığını anlatan Muhammet Demirci, "Kudüs'ten bir misafirimiz gelmişti. Bize dedi ki; '14 Mayıs'ı özellikle seçtiler.' Aynı misafirimiz bize şunu söyledi; '70 yıl geçmiş İsrail'in kuruluşunun üzerinden, demek ki sadece 4 yıl kaldı yıkılmasına.' İsrail'in hahamlarına, fikir ve düşünce adamlarına göre, İsrail'in kuruluşu 74 yıl devam edecek ve 74 yıl sonra İsrail bitecek. Bizim Müslüman kanaat önderleri de İsrail'in yıkılışının çok yakın bir tarihte olacağını söylüyor. İsrail'in Mescid-i Aksa üzerindeki işgalinin kalkması çok yakındır inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

Kudüslülerin, Türkiye'nin verdiği destekten çok mutlu olduğunu kaydeden Demirci, "Kudüslüler bize şunu söylüyor; 'Bu topraklar sizin, siz en son buradaydınız, buraya sahip çıkacaksınız, siz kurtaracaksınız.' Bize şunu da söylüyorlar; 'Siz komutan olun, biz de sizin askeriniz olmaya hazırız.' Bugün Kudüs'te Türk bayraklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resimlerini her yerde görürüz. Yapılan eylemlerde Türkiye lehine sloganlar atılır." dedi.

Derneğin Mescid-i Aksa'daki ramazan faaliyetlerine bağışta bulunmak isteyenler için bir kişilik iftar ve sahur bedeli 20 lira, kumanya paketi ve yetim giydirme bedeli ise 100'er lira olarak belirlendi.
Kaynak: AA