Bakan Çelik, 7. Türk-İngiliz Tatlıdil Forumunun Açılışına Ve 'Brexit Sonrası' Başlıklı Oturuma Katıldı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere’nin Reading kentinde düzenlenmekte olan 7. Türk-İngiliz Tatlıdil Forumunun açılış akşam yemeğine ve Forum kapsamında gerçekleşen "Brexit Sonrası" başlıklı oturuma katıldı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere’nin Reading kentinde düzenlenmekte olan 7. Türk-İngiliz Tatlıdil Forumunun açılış akşam yemeğine York Dükü Prens Andrew ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la birlikte katıldı.

Basına kapalı düzenlenen yemekte konuşan Bakan Çelik ve Dışişleri Bakanı Johnson’ın Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin ve işbirliğinin önemini vurguladıkları öğrenildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Tatlıdil Forumu kapsamında Birleşik Krallık Avrupa ve Amerikalardan sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan’la birlikte "Brexit Sonrası" başlıklı oturuma katılarak konuştu ve soruları yanıtladı. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkışı sonrasında Türkiye ve Birleşik Krallık’ın AB ile ve iki ülkenin arasındaki ilişkilerinin ne yönde şekilleneceğinin ele alındığı oturumda, Bakan Çelik’in, Brexit sonrasında AB’nin Birleşik Krallığın stratejik rolünden mahrum kalacağını, iki büyük Avrupa demokrasisi olan Türkiye ve Birleşik Krallığın Brexit sonrası dönemde de stratejik işbirliğinin süreceğini, çoklu krizlerle mücadele eden AB’nin Türkiye ve Birleşik Krallık olmadan değişen uluslararası sistemin şartlarına uyum sağlaması ve etkin bir aktör olmasının mümkün olamayacağını, Avrupa’nın güvenliğinin de Türkiye ve Birleşik Krallık olmadan düşünülemeyeceğini vurguladığı öğrenildi.

Bakan Çelik’in, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği ve AB hukukundan kaynaklanan kazanımlar nedeniyle başta ticari alanda olmak üzere etkileri olacağını, büyük bir ticari ortak olan Birleşik Krallık ile yeni dönemde ayrı ve güçlü bir serbest ticaret anlaşmasının yapılmasının öngörüldüğünü, Brexit’in siyasi, ekonomik, ticari ve hukuki alanlarda olabilecek sonuçlarının olumlu yönde geliştirilmesi için iki ülke makamlarının teknik görüşmeler yürüttüklerini dile getirdiği belirtildi.
Kaynak: İHA