Ali Ekber Velayeti Açıklaması 'ABD Taahhütlerine Bağlı Kalmayan Bir Ülke Olduğunu Kanıtlamış Oldu'

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in uluslararası Danışmanı Ali Ekber Velayeti, “ABD nükleer anlaşmadan çekilmek ile, bir tek kendi taahhütlerine bile bağlı kalmayan bir ülke olduğunu kanıtlamış oldu” dedi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in uluslararası Danışmanı Ali Ekber Velayeti, düzenlediği basın toplantısında İran’ın ABD ve İsrail ile yaşadığı krizler hakkında açıklamalarda bulundu. Velayeti, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi hakkında, “ABD nükleer anlaşmadan çekilmek ile bir tek kendi taahhütlerine bile bağlı kalmayan bir ülke olduğunu kanıtlamış oldu” dedi.

Rusya, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmemesi gerektiğini vurgulayan Velayeti, “ABD’nin yeni başkanının uluslararası isyanını göz önünde bulundurduğumuzda, bu ülkenin tüm dünyayı kendi sahası olarak nitelendirdiğini görmek mümkün. Oysaki böylesi iddialar 19. yüzyılın düşünce tarzına ait. ABD’liler bu ülkenin başkanının ne diyeceğini bekleyerek, onun emirlerini yerine getirmeye hazır olan ülkelerin olmadığını, ABD’nin diğer ülkelere müdahale edemeyeceğini anlamalı” ifadelerini kullandı.

Avrupa için büyük bir sınav”

Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinde ABD ile yaşanan durumun meydana gelmediğini vurgulayan Velayeti, “Rusya ve Çin ile sahip olduğumuz ilişkilerde, bu ülkeler tarafından taahhütlerini yerine getirmediklerine hiç tanık olmadık ancak Avrupa’nın konusu ayrı. Avrupa’ya verilen iki üç haftalık süre Avrupa için büyük bir sınav” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın ABD ve İran arasında bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Velayeti, “ABD’ye uymaları İran İslam Cumhuriyetini değil, kendi haysiyetlerini olumsuz yönde etkiler” ifadelerini kullandı.

Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayeti İsrail’in İran’a karşı tehditlerine ilişkin, ‘’Siyonist rejimi de İran İslam Cumhuriyetinin bu güçsüz rejimin boş tehditlerinden endişe duymadığını çok iyi biliyor’’ ifadesini kullandı. İsrail’in bölgedeki direniş gücüne karşı teslim olmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını söyleyen Velayeti, ‘’Siyonist rejimi, İslami direniş karşısında önemli bir savunma yaptığını göstermeye çalışıyor ancak bu iddialar ve açıklamalar içi boş bir tutumun göstermesi ve laf oyunları dışında bir şey değildir’’ dedi.

Kaynak: İHA