'KGF'nin 2018'De De Aynı Şekilde Uygulanmasına Karar Verdik'

Başbakan Binali Yıldırım, “Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yaptığımız ekonomi toplantısıyla Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 2018 yılında da aynı şekilde devam etmesine karar verdik” dedi.

Başbakan Yıldırım, TOBB Hizmet Şeref Belgesi takdim törenine katıldı.

TOBB Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Yıldırım, 2016 ve 2017 büyüme rakamlarına ilişkin, “2016 yılını 3,2 büyümeyle kapattık ama o büyüme bizim istediğimiz bir büyüme değil. Ancak, o büyüme oranı bile dünya büyümesinin iki katıydı. Dünya 2008 yılından beri krizde, hala da çıkmış değil. Tam çıkacaktı tekrar bir belirsizlik ortamına girdik. ABD’nin İran ile ilgili aldığı karar, petrol fiyatlarının sürekli tırmanışa geçmesi, gelişmekte olan ülkeler üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturuyor. Türkiye de bunların içinde. İki yılın tahlilini yaptığımızda 2017’yi büyük kriz senaryoları üretilirken aldığımız kararlarla ekonomiyi öyle bir canlı hale getirdik ki özellikle KGF kredi genişlemesi ve üretime yönelik desteklerimiz hemen sonuç verdi. 2017 yılını rekor büyümeyle kapattık. 7,4 ile dünyada bir numara olduk, G-20 içerisinde bir numara oldu. 2018’de bu sefer başladılar kriz senaryoları üretmeye ve bu yönde algı operasyonlarının hiç ardı arkası kesilmedi” ifadelerini kullandı.

2017 yılında hayata geçirilen istihdam seferberliği ile 1.5 milyon yeni istihdam sağlandığını belirten Yıldırım, “Avrupa ülkelerinin tamamı bunu yapamadı. Hepsinin bir arada 10 yılda ürettikleri istihdam bizim ürettiğimiz istihdamın gerisinde. Türkiye büyümeye, üretmeye devam ediyor. Geçen sene iş verenlerimize asgari ücret desteği vermiştik, bu sene de vermeye devam ediyoruz. Aynı şekilde geçen sene yatırım ortamını iyileştirme adına çok önemli adımları yaptık, yasal düzenlemeleri yaptık. İhracatı teşvik etme yönünde ciddi adımlar attık. O yüzden de ihracatımız hem geçen yıl hem de bu yıl artmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Konut sektöründe yaşanan durgunluğu aşmak için tedbirler aldıklarını ve bir kampanya başlattıklarını kaydeden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz KDV indirimi yaptık, tapu harcı indirimi yaptık ve bunun üzerine bankalar da bir araya geldiler ve bir kampanya başlattılar. Aylık faiz oranı 0,98 olmak üzere bu çalışmalar yapıldı. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yaptığımız ekonomi toplantısıyla Kredi Garanti Fonu’nun 2018 yılında da aynı şekilde devam etmesine karar verdik. Özellikle KGF’de bu sefer sektörel dilimler yapmıştık. Yatırım, turizm, işletme gibi iki aylık uygulamaya baktık, baktık ki yatırımla ilgili talep istediğimiz düzeyde değil. Onun üzerine küçük ve orta ölçekli işletmeler öncelikli olmak üzere buradaki KGF’den dönen kaynağı 40 milyar lira civarında işletmelere yönelik işletme kredisi olarak kullandırmaya karar verdik. Bu önemli bir gelişme.”

Yıldırım, 2018 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarının da yakın zamanda açıklanacağına dikkat çekerek, “İnşallah o da güzel olacak. Yüzümüzü güldürecek bir büyümeyi hep beraber göreceğiz” müjdesini verdi.

24 Haziran’da yapılacak seçime yönelik iş alemine seslenen Yıldırım, “‘Bu seçimde nereden çıktı’ demeyin. Hepiniz bekliyordunuz. Biz sizin beklentinizi karşılıyoruz. Bu seçimin kararı 16 Nisan’da verildi.

Millet dedi ki; ben artık sürekli canım ağzımda yaşamak istemiyorum, ne zaman darbe, ne zaman muhtıra olacak bunları düşünmek istemiyorum. Ben kararımı sandıkta vereyim, ülkeyi kim yönetecek adını koyayım, Meclis nasıl oluşacak onu da tayin edeyim ve 5 sene sen sağ ben selamet işime gücüme bakayım. 16 Nisan’da vesayetleri sona erdirecek cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karar verdiniz. Bu seçim, onun hayata geçeceği, kararın uygulamaya gireceği seçimdir. Türkiye’nin 94 yıllık yönetim alışkanlığını değiştiren bir sistemdir. Sistemin özelliği, her zaman güçlü iktidar, sürekli istikrar. Sandıkta karar veriliyor, bir dahaki sandığa kadar iktidar devam ediyor. Parlamento da çok güçleniyor. Çünkü parlamento artık yasama işini kendisi yapacak. Böylece kimse kimsenin işine müdahale etmeden çalışmalar yürüyor, zaman kayıpları ortadan kalkıyor. O halde 24 Haziran’da istikrar için, Türkiye’nin 2023 hedeflerini hayata geçirmek için durmak yok yola devam. Devamı vatandaş verir. Sanal alemde ‘devam’ mı ‘tamam’ mı olmaz. Vatandaş sandığa gider mührünü vurur ‘devam’ için kararını verir. Vatandaşın verdiği kararda başımızın tacıdır” dedi.

(İlker Turak/İHA)
Kaynak: İHA