DEAŞ'a Finansman Sağlayan Fransız Lafarge Şirketinin Eski Güvenlik Sorumlusu Gözaltına Alındı

DEAŞ’a finansman sağlayan Fransız Lafarge şirketinin eski güvenlik sorumlusu Jacob Waerness, Paris Roissy-Charles-de-Gaulle Havalimanında gözaltına alındı.

Eylül 2011 ve Ekim 2013 tarihleri arasında Fransız çimento şirketi Lafarge’ın güvenlik sorumlusu olan Jacob Waerness, DEAŞ’a Suriye’de finansman sağlayan Fransız Lafarge şirketine yönelik soruşturma kapsamında yakalandı. DEAŞ’a finansman sağlamasında parmağının olduğu iddia edilen Waerness’in ayrıca eski Norveç istihbarat mensubu olması da dikkat çekti.

Waerness, Paris Roissy-Charles-de-Gaulle Havalimanında aktarma uçağını beklerken, 2 mayıs günü gözaltına alındı. 4 mayıs günü teröre finansman sağlamaktan hakim karşısına çıktı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

2016 yaz döneminde çıkarttığı kitapta ve vermiş olduğu röportajlarda Jacob Waerness, Lafarge şirketinin Firat Tlass isimli kişi sayesinde DEAŞ, El Nusra ve çeşitli terör örgütü ile pazarlık yaptıklarından ve haraç ödediklerinden haberdar olduğunu itiraf etti. Waerness, Paris merkezli Lafarge şirketinin bu uygulamalardan haberdar olduğunu da aktardı.

Fransız tarihinde, ilk defa bir şirketin teröre finansman sağlamakla yargılandığı davada, daha evvel Lafarge grubu eski patronu Bruno Lafont başta olmak üzere 7 üst düzey yönetici hakim karşısına çıkmıştı. Lafarge çimento şirketi Rakka’ya 87 kilometre mesafede olan Celabiye kentinde faaliyet gösteriyordu. Dev şirket, 2014’te çıkan bu iddiaları kabul etmişti. Lafarge şirketinin 2011 ve 2015 yılları arasında, çimento faaliyetlerini engellememeleri için başta DEAŞ olmak üzere bölgedeki terör örgütlerine 12 milyon Euro ödediği de iddia ediliyor.

Ayrıca Liberation gazetesinin 22 nisan 2018 tarihli haberinde, Lafarge grubu emniyet şefi Jean-Claude Veillard’ın 2012 ve 2014 yılları arasında 33 defa Fransız istihbarat ekipleri ile buluşarak Suriye’deki durum hakkında bilgi verdiği ve fabrikanın korunması için asker talep ettiği iddia ediliyor.
Kaynak: İHA