Zamanla Yarışan Sağlık Ekiplerine Güvenli Sürüş Eğitimi

Erzurum'da hayat kurtarmak için zamanla yarışan 112 Acil Servis personeline Ambulans Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi verildi İl Sağlık Müdürü Mahmut Uçar: 'Bu eğitimler olası ambulans kazalarını da en aza indirmek içindir. 'Yaşama yol ver' sloganımızla taşıdığımız canın önemini her zaman vurguluyoruz' 112 Acil Servis çalışanı Büşra Bayoğlu: 'Amacımız hızlı araç kullanmak değil, güvenli ve dikkatli araç kullanarak vakayı sağlık kuruluşuna nakletmek'

Zamanla Yarışan Sağlık Ekiplerine Güvenli Sürüş Eğitimi
Erzurum'da, hayat kurtarmak için zamanla yarışan 112 Acil Servis personeline, Ambulans Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi verildi.

İl Sağlık Müdürülüğü, 112 Acil Servis personelinin zor koşullarda en güvenli ve en hızlı şekilde vakalara ulaşıp hastayı sağlık kuruluşuna nakletmesi için Dadaşkent yolundaki 3000'lik Buz Hokeyi Salonu'na ait boş alanda hazırlanan pistte 4 eğitmen ve 1 koordinatör eşliğinde Ambulans Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitimi düzenledi.

Bir gün süren teorik eğitimin ardından pistte oluşturulan zorlu parkurlarda 3 gün boyunca uygulamalı eğitim gören 5 paramedik, 7 acil tıp teknisyeni (ATT) ve 5 şoför olmak üzere 17 sağlık personeli eğitimlerini tamamladı.

Hayat kurtarmak için ambulans kullanarak zorlu parkurları geçmek için ter döken 112 Acil Sağlık personeli, bu eğitimlerle hem güvenli ve en hızlı şekilde vakaya ulaşıp hastaları sağlık kuruluşlarına nakletmeyi hem de ambulans kazalarını en aza indirgemeyi hedefliyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Uçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 gün süren eğitimin finalini yaptıklarını belirterek, Ambulans Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitiminin öneminden bahsetti.

Doktor, paramedik, ATT ve diğer personellere, ihtiyaç duyulduğunda her koşulda ambulansı en iyi şekilde kullanmaları için eğitim düzenlediklerini aktaran Uçar, şunları kaydetti:

"Eğitimimiz sadece ambulansta görev yapan şoförlere yönelik değil, 112 biriminde görevli bütün arkadaşların ihtiyaç halinde ambulansı en iyi şekilde kullanması için düzenlendi. Arkadaşlarımız eğitimin birinci gününde teorik, sonraki 3 gün ise sahada zorlu şartlar ve zorlu parkurlarda ambulans kullanmaları, trafikte geçiş üstünlüğü, sirenin hangi durum ve nerelerde çalınacağı, ambulansla güvenli ve pratik şekilde taşıdığı yolcuları en yakın sağlık kuruluşuna nasıl götüreceğiyle ilgili eğitimler aldı." diye konuştu.

- Son 2 yılda 200 personele güvenli sürüş eğitimi verildi

Uçar, eğitimlerin başarılı geçtiğini ifade ederek, son 2 yılda 200'e yakın sağlık personeline bu tarz eğitimlerin verdiklerini aktardı.

Olası ambulans kazalarını en aza indirmek için söz konusu eğitimlerin önemli olduğuna işaret eden Uçar, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımız önce kendi güvenliği ve ortam güvenliği gibi konularda eğitim alıyor. Bu eğitimler olası ambulans kazalarını da en aza indirmek içindir. 'Yaşama yol ver' sloganımızla taşıdığımız canın önemini her zaman vurguluyoruz. Bu konuda hazırlanan kamu spotu ve basının desteğiyle bölge halkımız bilinçli ve duyarlı, ama bunlara rağmen zaman zaman trafikte tıkanmalar olabiliyor. Vatandaşlarımızdan siren sesini duyduğunda daha çok hassasiyet göstermesini bekliyoruz."

Eğitime katılan paramedik Büşra Bayoğlu da 7,5 yıldır Erzurum 112 Acil Servisinde görev yaptığını anlatarak,"6 yıldır araba kullanıyorum ama bu parkurlarda zorluk çekiyorum. Ambulans kullanınca ayrı bir heyecan oluyor. Amacımız hızlı araç kullanmak değil güvenli ve dikkatli şekilde araç kullanarak vakayı sağlık kuruluşuna nakletmek." dedi.
Kaynak: AA