Yörük Teyze Göç Yolunda

Hatay'da Zeytin Dalı Harekatı'nda görevli askerlere kurban kesen ve 'Yörük Teyze' olarak anılmaya başlanan Döndü Deveci, yaz aylarını geçirmek üzere serin yaylara gitmek için koyunlarıyla yola çıktı Deveci: 'Ben 65 yaşındayım. Yılardır bu şekilde göçüyoruz. Her yıl gidiyoruz geliyoruz'

Yörük Teyze Göç Yolunda
Hatay'ın Hassa ilçesinde Zeytin Dalı Harekatı'nda görevli askerlere kurban kesen ve "Yörük Teyze" olarak anılmaya başlanan 65 yaşındaki Döndü Deveci'nin yaz aylarının yaklaşmasıyla koyunlarıyla Kayseri'nin serin yaylarına doğru göçü başladı.

Kış aylarını Hassa ilçesindeki Suriye sınırına yakın noktada kurdukları çadırlarda geçiren Saçıkaralı Yörüklerinden Döndü Deveci ve ailesi, yaz aylarını Kayseri'nin serin yaylarında geçirmek için yola çıktı.

Çadırlarını ve koyunlarını araçlara yükleyen Deveci ailesi, geleneksel göçlerini bu yıl da sürdürdü.

Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın yarısını Kayseri'nin serin yaylarında diğer yarısını da Hassa ilçesindeki Suriye sınırına yakın noktada kurdukları çadırlarda yaşadıklarını belirtti.

Önceden göçlerin çok zor olduğunu anlatan Deveci, şöyle devam etti:

"Şimdi ne güzel eşyalarımızı ve hayvanlarımızı araçlarla yükleyip, gidiyoruz. Önceden bu şekilde değildi. Gece gündüz develerle, eşeklerle göçerdik. Uyuklaya uyuklaya giderdik. Ben 65 yaşındayım. Yılardır bu şekilde göçüyoruz. Her yıl gidiyoruz geliyoruz, gidiyoruz geliyoruz. Önceden tektim. Böyle gelin falan yoktu. Çocuklarım büyüdü, gelin aldım. Azıcık rahatladım."

Deveci, koyunlardan elde ettikleri, yağ ve peynir gibi ürünleri alan olduğu takdirde sattıklarını geriye kalanları ise evlerine misafir gelenlere hediye ettiklerini anlattı.

Askerlere her zaman dua ettiğini dile getiren Deveci, "Askerlerime dua ettim. Onların anneleri de kendileri de bana dua ettiler. Ben de çok şükür bu yıl geçen yıllara göre daha iyiyim. Çok hastalanmadım. Normalde tansiyonum var. Kalp rahatsızlığım var. Dizlerim ağrıyor. Ama bu yıl onların duaları sayesinde çok hastalanmadım." diye konuştu.

Kaynak: AA