Varak Süsleme Sanatını Osmaniyeli Kadınlar Yaşatıyor

Osmaniye'de Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR işbirliğiyle açılan varak süsleme kursuna katılan kadınlar, hem Osmanlı'dan kalan tarihi süsleme sanatını yaşatıyor hem de ev bütçesine katkıda bulunuyor Usta öğretici Çetin: 'Kadınların tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlamayı amaçlıyoruz'.

Osmaniye'de açılan kursla 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'nde ahşap süsleme sanatı olarak kullanılan varak sanatı, hem gelecek nesillere aktarılıyor hem de kursa katılan kadınlara ek gelir olanağı sağlıyor.

Osmaniye Yahya Mazlum Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle varak süsleme sanatının yaşatılması için kurs açıldı.

Osmanlı döneminde özellikle saraylarda ahşap süslemede kullanılan varak sanatının öğretildiği kursta kadınlar, hem bu tarihi sanatı öğrenme şansı buluyor hem de yapıp sattıkları ürünlerle ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Usta öğretici Havva Saçıkara Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılan kursta kursiyerlerin Osmaniye'nin yöresel ürünlerinin ahşap maketlerini yaptıklarını ve bunları varak sanatıyla süslediklerini söyledi.

Kursun amacının hem bu sanatı yaşatmak hem de kadınların meslek öğrenerek istihdam edilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Çetin, "Kadınların tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Kursta şu an 12 kursiyerin eğitim aldığını belirten Çetin, "Eğitim alan arkadaşlarımız ister buraya gelerek ister evlerinde bu tür süslemeler yapıp satış yapabiliyor. Bu da aile bütçelerine katkı sağlıyor. İsteyen kursiyerler de daha sonra gerek halk eğitim gerekse kendi açacakları kurslarda eğitmen olarak bu süsleme sanatının eğitimini verebiliyor." diye konuştu.

- "Osmanlı ruhunu yaşatmak istiyoruz"

Açtıkları kursla varak süsleme sanatını yeni nesillere aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

"Varak, Osmanlı'ya ait bir süsleme sanatıdır. Biz de Osmanlı'nın ruhunu ve heyecanını yaşatmak için bu sanatı öğretiyoruz. Bu sanatı öğrenen arkadaşlar ister sipariş alıp satabiliyor ister kendi kurs açıp öğretebiliyor. Ayrıca kurs bitene kadar kursiyerlere İŞKUR tarafından sigorta yapılıyor ve cüzi bir miktar maaş ödeniyor."

Kursiyerlerden Kader Öksüz ise, bu tarihi sanata özel ilgi duyduğunu belirterek, kadınların evde oturmak yerine bu tarz kurslara katılmasını tavsiye etti.

Kursta varak süsleme sanatıyla ilgili her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenme şansı bulduklarını aktaran Öksüz, "Kurs bittikten sonra ben de bir kurs açıp bu sanatı öğretmeyi düşünüyorum." dedi.

Kursiyer Betül Kaçmaz da, evde boş geçirdiği zamanı bu kursa gelerek daha verimli hale getirdiğini dile getirerek, "Varak sanatını internette gördüm ve 'Ben bunu öğrenmek istiyorum' dedim. Kursumuz çok zevkli. Bütün ev hanımlarına bu tür kurslara gitmelerini tavsiye ediyorum. Ev ekonomisine de katkı sağlama imkanı oluyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA