Türkiye'nin Olay Yeri Kapasitesinin Artırılması Projesi

Uzmanların olay yeri inceleme metotları konusunda eğitimler vereceği sempozyum Adana'da başladı Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz: 'Son dönemde ülkemiz genelinde terör, asayiş, uyuşturucu, bilişim, kaçakçılık ve adli suçlarla mücadelede kazanılan ciddi başarılar güçlü kolluk teşkilatının ve olay yeri inceleme birimlerine verilen önemin en önemli göstergesi ve sonucudur'.

Türkiye'nin Olay Yeri Kapasitesinin Artırılması Projesi
Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesi Başkanlığı, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı ve Romanya polisinin ortak yürüttüğü "Türkiye'nin Olay Yeri İnceleme Kapasitesinin Artırılması Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi"nin bilimsel sempozyumu Adana'da başladı.

Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bir adli vakanın başarıyla aydınlatılmasının, araştırma görevlilerinin vakayla ilgili topladıkları bilgilere, olay yerinin inceleme ve araştırılmasında kullanılan metot ve tekniklere, laboratuvardaki analiz sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi.

Bu aşamaların herhangi birinde yaşanacak dikkatsizlik ve hatanın vakanın yanlış yorumlanmasına, hukuki yetkililerin yanlış yönlendirilmesine, delilerin kaybolmasına, delil yetersizliğinden olayın kapanmasına sebep olabileceğini vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti:

"Bu nedenle olay yeri inceleme, çok büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin stratejik konumu, güvenlik tedbirleri ve yatırımlarını en üst seviyede çağın gereklerine uygun şekilde tasarlanması zorunluluğunu doğurmaktadır. Son dönemde ülkemiz genelinde terör, asayiş, uyuşturucu, bilişim, kaçakçılık ve adli suçlarla mücadelede kazanılan ciddi başarılar güçlü kolluk teşkilatının ve olay yeri inceleme birimlerine verilen önemin en önemli göstergesi ve sonucudur. Gerçek suçluların adalet önünde hesap vermesinin sağlanması, mağdurların mağduriyetlerinin giderilmesi için deliller çok önemli ve gereklidir. Suç mahallindeki her şeyin delil olabileceğinin kabulü delilden suçluya ulaşmanın da ancak delillerin hukuka uygun olarak sağlıklı bir şekilde toplanması bilinçli bir olay yeri incelemesiyle mümkün olabileceği sonucunu doğurmuştur."

Türkiye'de olay yeri inceleme işlerinde gelinen noktanın kendilerini gururlandırdığını dile getiren Yavuz, bu anlamda projeyi önemli ve değerli bulduğunu bildirdi.

- "2017'de 3 milyon 320 bin 765 kamu davası"

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da yargılamanın asıl hedefinin suçluyu suçsuzu, haklıyı haksızı ayırmak, suçla bozulan kamu düzenini onarmak, kişi hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğunu belirtti.

Soruşturmaların, sessiz tanık olarak adlandırılan maddi delillerle desteklenmesiyle mümkün olduğunu aktaran Yeldan, "2017 yılında Türkiye'de açılan toplam 3 milyon 320 bin 765 kamu davasının 566 bin 306'sının beraat ile sonuçlandığı düşünüldüğünde hukuk bilimiyle başta tıp olmak üzere diğer bilimlerin daha çok birlikte çalışması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, Çukurova Üniversitesi tarafından kurulan Adli Bilimler Enstitüsü ve Bağımlılık Merkezini önemsiyor ve suçla etkin mücadelede önemli bir görev ifa edeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

- Sempozyum iki gün sürecek

Jandarma Kriminal Daire Başkanlığından Jandarma Albay Erdal Sarıbey de projeyle ulusal ve uluslararası seviyede olay yeri inceleme kapasitesinin arttırılmasının ve adli sistemin işleyişine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini söyledi.

Projenin 12 Temmuz 2016 tarihinde başladığını, 12 Temmuz 2018 tamamlanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Sarıbey, "Proje kapsamında bugüne kadar çeşitli cihaz ve ekipmanların tedarik faaliyetleri gerçekleştirilmiş, eğitim faaliyetleriyle ileri seviye olay yeri fotoğrafçılığı, araç kazaları, patlama sonrası olay yeri incelemesi, olay yeri kan lekesi analizi, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi, ileri seviye ateşli silah olay yeri incelemesi ve canlandırılması başlıkları altına Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi personeline çeşitli kurslar verilmiştir. Bu kurslarda İngiltere ve Romanya'dan konusunda uzman eğitimciler görev almıştır." diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu da iki gün sürecek bilimsel sempozyum kapsamında konunun uzmanları tarafından eğitimler sunulacağını ve çeşitli senaryolar oluşturularak olay yeri inceleme çalışmasının anlatılacağını kaydetti.
Kaynak: AA