Habur'da 3. Köprü Kullanıma Açıldı

Türkiye’nin Irak ile bağlantısını sağlayan Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda iki köprüye ilave olarak hizmet verecek 3’üncü köprü kullanıma açıldı.

Şırnak Valiliği ile Dohuk Valiliği arasında Habur-İbrahim Halil Kara Hudut Kapıları bölgesinde üçüncü bir karayolu köprüsü inşa edilmesi hakkında imzalanan protokol uyarınca yapımına başlanan Habur-3 Köprüsü tamamlanarak kullanıma açıldı. Yeni köprü faaliyete geçmeden önce Irak tarafından ülkeye giriş yapan binek araçlar iki şeritli köprünün bir şeridinden, ticari araçlar ise ikinci şeridinden gümrük sahasına alınıyordu. İki şeritli köprüde hem ticari araçlar hem de binek araçların bulunması araç yoğunluğuna neden oluyordu. 2017 yılı itibariyle 1 milyon 421 bin 996 aracın ve 2 milyon 534 bin 359 yolcunun işlemlerinin gerçekleştirildiği, 2018 yılı Nisan ayı sonu itibariyle ise 411 bin 269 araç ve 816 bin 668 yolcunun işlemlerinin yapıldığı Habur Sınır Kapısı’nda 3’üncü köprünün açılmasıyla işlemler daha da hızlanacak.

Habur-3 Köprüsü’nden ilk etapta ticari araçların ülkeye alınması uygulamasına başlandı. Bu uygulamayla hem ticari araçlar hem de binek araçlar için araç trafiği hızlanacak, özellikle özel araçlarıyla seyahat eden iş adamları, ihracatçılar, turistlik amaçlı seyahat eden yolcular, havayoluyla seyahat için Türkiye’yi tercih eden Irak vatandaşlarının karşı ülkede bekleme süreleri kısalacak, beklemelerden kaynaklı şikayetler ortadan kalkacak.
Kaynak: İHA