''Gören Göz'' Projesi İle Görme Engelliler Teknolojiyle Buluşuyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ’’Gören Göz’’ projesi kapsamında 5 bin gören göz cihazını 41 ilde dağıtacaklarını, ayrıca 25 bin kullanıcıya lisanslı gören göz yazılımını kullanma hakkı vereceklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gören göz cihazının tanıtım programına katıldı.

Bakan Kaya yaptığı konuşmada, ’’Görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ’Gören Göz’ projesinin bugün 3. safhasını gerçekleştiriyoruz. Teknolojiyle engelleri kaldırıyoruz. İktidara geldiğimiz günden beri zihinlerdeki engelleri kaldırarak işe başladık. Daha sonra da hayatın her alanındaki engelleri bir bir kaldırıyoruz. ’Gören Göz’ projesi Ulaştırma Bakanlığıyla başlattığımız ve görme engelli kardeşlerimizi teknolojiyle buluşturan, onların hayatını teknolojiyle kolaylaştıran bir proje. Bu proje kapsamında yaklaşık 5 bin gören göz cihazını 41 farklı ilimizde dağıtacağız. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak görme engelli kardeşlerimizin indirebilecekleri 25 bin kullanıcı lisanslı gören göz yazılımını da kullanma hakkı vereceğiz’’ ifadelerini kullandı.

"Kamuda çalışan engelli memur sayımızı 55 bine çıkardık’’

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini engelli vatandaşların oluşturduğunu kaydeden Bakan Kaya, ’’Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde yaklaşık engelli konusu 25-30 milyon insanımızı ilgilendiriyor. Biz engellilerin sosyal hayatın her alanında aktif bir şekilde yer alabilmelerinin önünü açtık. Son 16 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin yaşadığı büyük değişimle, engellilere yönelik çalışmalarımızda anlamlı düzeyde engelli kardeşlerimizi hayatın içine soktu. Engellilerimize yönelik iki önemli düzenleme yaptık. Eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan erişilebilirliğe engellilerimizi ilgilendiren pek çok alanda yenilikler getirdik. 2010 yılında yaptığımız anayasa değişikliğiyle birlikte engellilerimize pozitif ayrımcılık sağladık. Kamuda çalışan engelli memur sayımızı 55 bine çıkardık. Kamu ve özel sektörde çalışan engelli işçi sayılarında da yaklaşık on katlara varan artışlar sağladık. Girişimci olmak isteyen engelli kardeşlerimize 50 bin TL’ye kadar hibe desteği veriyoruz. Evde bakım desteğiyle 505 bin engelli kardeşimizin evde ailesinin yanında bakımını sağlıyoruz. 8 bin 500 engellimiz bakanlığımızın hizmet verdiği kuruluşlarda, 23 bin 500 kardeşimiz de özel bakım kuruluşlarında en iyi şekilde hizmet alıyorlar. Engelli bireylerimizin sosyal hayata daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak için aktif yaşam merkezleri projemizi hayata geçiriyoruz’’ şeklinde konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, görünür olmaya başlayan farkındalık süreci ile adım adım yapılanma, eylemler ve diğer alanlarda yapılması gerekenlerin şekillendiği bir döneme şahit olunduğunu belirterek, ’’Bakanlığımız engelli hizmetlerinin koordinasyonu için yapılanmaya giden ilk bakanlık. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta karşılaştıkları zorlukların bertaraf edilmesi amacıyla adeta kendimizi bu alanda görevlendirdik. Onların da herkes gibi bağımsız ve özgürce ulaşım ve iletişim hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla da hedefler ortaya koyduk. Gar ve istasyon binalarımızda, tüm trenlerimizde, engelsiz havalimanı projelerimiz kapsamında tüm havalimanlarımızda, tüm gemi iskelelerinde, şehir içi ulaşımda engelsiz ulaşım konusunda örnek gösterilebilecek bir proje olan Marmaray ile bu örneklerin hepsini ortaya koyduk’’ dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, bir engelli birey ve bürokrat olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teşekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA