Biga'da Türkiye'nin Dış Politikası Konuşuldu

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Biga Gençlik Meclisinin konuğu oldu.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda "Türkiye'nin dış politikası" konulu konferansa Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sedat Çakır ve öğrenciler katıldı.

2008 yılında Cezair'de göreve başladığında Afrika kıtasında 12 büyükelçilik bulunduğunu ifade eden Bigalı, bugün bu sayının 50'ye yaklaştığını söyledi.

Büyükelçiliğin bulunulan ülke ile Türkiye arasındaki başta siyasi ve ekonomik olmak üzere büyük temaslar sağladığını ifade eden Bigalı, şöyle konuştu:

"Ticaretimiz 3-4 misli artış gösterdi. Bu bakımından büyükelçiliklerin son derece faydaları var. Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana barışçı bir politika izlemiştir. Son yıllarda çevresinde görülen gelişmeler ve Suriye'de yaşanan gelişmeler Türkiye'yi bazı adımlar atmaya mecbur bırakmıştır. Irak, Suriye ve İran ile tarihi bağlarımız var. Türk ve Türkmen kökenli soydaşlarımız var. Bu sorunlar orada yaşanırken orada 'Ne olup biterse bitsin, saldırılara maruz kalırlarsa kalsınlar' diyemeyiz. Halkımızın vicdanı buna elvermez diye düşünüyoruz. Bunun için Türkiye çeşitli adımlar atmıştır. Bölge ülkeleri ile ilişkilerimizin temelinde insani bir yaklaşım vardır. Mart 2011 de başlayan Suriye krizinde gaddar rejimin zulmünden kaçan insanlar Türkiye'ye sığınmışlardır. 3,5 milyon civarında Suriyeli ülkemizde misafir edilmektedir. Bunların sağlık, barınma ihtiyaçları tamamen devletimizin, hükümetimizin ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından karşılanıyor. Bu rakam 30 milyar doları açmıştır."

Konferans sonunda Bigalı katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: AA