AEÜ'de 'Ahilik Ve Bacıyan-I Rum' Konferansı

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ve Türk Tarih Kurumu işbirliğinde "Ahilik ve Bacıyan-ı Rum" konferansı düzenlendi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fen Edebiyat Fakültesi'ndeki konferansta konuşan AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahilik ve Bacıyan-ı Rum’un özellikle üniversitenin ismiyle yakından ilgili olduğunu, bu konferansta alanında uzman kişilerin bilgilerinden üniversite olarak yararlanacaklarını vurguladı.

Ahiliği sadece konuşmayı değil yaşatmayı amaçladıklarını vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti:

"Ahilik sempozyumlarında elde edilecek bilgileri sentezleyerek bir bilgi envanteri oluşturma misyonunu üniversite olarak üstleniyoruz. Sempozyumda elde edilecek bilgileri belirli kurumlarla anlaşarak, bilgi envanterinin İngilizce ve Arapça’ya çevrilmesini sağlayacağız. Bu vesileyle hem Orta Doğu hem Afrika hem de batıda yeni bir insan modeline vesile olacak şekilde bir bilgi birikimi ve bilgi dolaşımını sağlamak üzere bir misyonu üstlendik. Bunu gerçekleştirme amacımız da insanların duygu, düşünce ve içselleşmiş hallerden kuraklaşıp katılaştığı, sadece maddenin hakim olduğu bu dünyada, talep edilen yeni insan modelini yeniden ihya etmektir. Üniversitemizde 'Ahilik Kültürü ve Medeniyeti' dersi tüm bölümlerde zorunlu ders olarak okutuluyor. Türkiye’de bunu yapan tek devlet üniversitesi Ahi Evran Üniversitesidir. Üniversitemizde gerçekleşen mezuniyet törenlerinde mezun olan öğrencilere Şed Kuşatması da yapılmaktadır."

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Türklerin İslamiyet’i kabulü ile Anadolu’ya yerleşme tarihini anlatarak, dünya tarihinin gördüğü en büyük olgunun Anadolu’nun Türk yurduna dönüşmesi olduğunu kaydetti.

Anadolu’da yaşamış Türk devletlerinden ve özelliklerinden bahseden Turan, dünya tarihinin gördüğü en önemli üç müessesenin Ahilik teşkilatı, medreseler ve tasavvuf teşkilatı olduğunu vurguladı.

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık ise Bacıyan-ı Rum Teşkilatının şu ana ulaşan belgeleri ve eserlerinin, insanlık tarihi boyunca Anadolu Türkmen kadınlarının tarih sahnesinde yer aldığını dile getirdi.

Programa Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA