Başsavcılıktan ÇİM'de İnceleme

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan: 'İstismarı önlemek, meydana gelen istismar olaylarında, zamanında ve gecikmeksizin etkili cezai yaptırımların verilmesini sağlamak, herhangi bir cezasızlık haline yol açmaksızın yargılamaları yerine getirmek üzere çalışıyoruz'.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, istismar olaylarında zamanında ve gecikmeksizin etkili cezai yaptırımların verilmesi ve herhangi bir cezasızlık haline yol açmaksızın yargılamaları yerine getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Başsavcı Yeldan, Başsavcı Vekili Cumali Tülü ve Adana Adliyesi Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu savcıları ile çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli, etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla hizmet veren Adana Çocuk İzlem Merkezini (ÇİM) ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Merkezde bulunan çocuk ifade birimi ve oyun odasını gezen heyet, ÇİM’de görev yapan pedagog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan adli görüşmecilerle bir araya geldi ve merkezin işleyişi ile kapasitesinin arttırılması konusunda görüş alışverişi yaptı.

Başsavcı Yeldan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, cinsel istismar mağduru çocukların ilk beyanlarının doğru ve zamanında alınmasının yargılama süreci açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Çocukların yaşadığı olaydan daha az etkilenmesi, ikincil mağduriyet yaşamaması için yargı mensupları, adli görüşmeciler ve kolluk kuvvetlerinin kollektif bir tutum sergileyerek işbirliği içinde hareket etmelerinin önemine işaret eden Yeldan, şunları kaydetti:

“Gerek cinsel istismar olaylarını soruşturan cumhuriyet savcılarımız, gerekse mağdurlarla ilk kez temas kuran adli görüşmecilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz mahkemelerin etkin bir şekilde yargılama yapması için hassasiyetle görevini yapmalıdır. Bu bağlamda ÇİM'lerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Burada görev yapan uzman sayılarımız arttırıldı. Çocuk istismarıyla mücadelede en önemli merkez ÇİM'lerdir. Bununla ilgili süreçte valiliğimiz ve il sağlık müdürlüğümüzle müşterek çalışmaya devam edeceğiz. İstismarı önlemek, meydana gelen istismar olaylarında, zamanında ve gecikmeksizin etkili cezai yaptırımların verilmesini sağlamak, herhangi bir cezasızlık haline yol açmaksızın yargılamaları yerine getirmek üzere çalışıyoruz."
Kaynak: AA