Türkiye 'Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu' İle Londra Kitap Fuarı'nda

Osmanlı tarihinin en çok merak edilen hükümdarlarından Sultan 2’nci Abdülhamid’e ait fotoğraf koleksiyonu, Fransa ve Almanya’nın ardından İngiltere’de sergilenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan 2’nci Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında ’Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-İngiltere İlişkileri’ adlı kitabın tanıtımı, 10-12 Nisan tarihleri arasında Londra Kitap Fuarı’nda yapılacak.

Türkiye 'Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu' İle Londra Kitap Fuarı'nda


Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde, Sultan 2’nci Abdülhamid ve dönemini araştırmak üzere kurulan Türkiye’deki ilk bilimsel araştırma ve uygulama merkezi olma özelliğini taşıyan Sultan 2’nci Abdülhamid Uygulama ve Araştırma MerkeziYıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Dünyaya Bakmak’ yaklaşımı ile dünyaya açılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen yürütülen proje kapsamında; Osmanlı’nın son dönemindeki dış dünya ile olan siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler Sultan 2’nci Abdülhamid’in fotoğraf koleksiyonu üzerinden inceleniyor.

Sadece Türkiye için değil dünya kültürü için de eşsiz değere sahip kültürel bir miras olan fotoğraf koleksiyonu üzerinden Osmanlı’nın farklı toplumlarla kesişen yollarının tanıtılması amacıyla, fotoğraf sergileri ve sergi kitapları çalışmaları ile hayata geçirilen proje; Fransa ve Almanya’dan sonra İngiltere ve Amerika ile yoluna devam ediyor. Bu kapsamda; ’Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-İngiltere İlişkileri’ adıyla Türkçe ve İngilizce (British-Ottoman Relations Through The Yıldız Palace Photography Collection) hazırlanan kitaplar, 10-12 Nisan tarihleri arasında Londra Kitap Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standında tarihseverlerle buluşacak. Fuar kapsamında ayrıca yine bu seriden Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Amerika İlişkileri adlı kitap da ilk kez sergilenecek.

Saraydan Bakmak belgeselinin yurtdışı tanıtımı da yapılacak

Proje kapsamında ayrıca 911 albüm ve 36 bin 585 kare fotoğraftan oluşan eşsiz bir hazine olan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun hikâyesini anlatan Saraydan Bakmak (Through Ottoman Eyes) belgesel filminin yurtdışı tanıtımı da yapılacak. Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde 12 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilecek belgesel gösteriminin ardından; ’Kültürel Miras’ başlığı ile düzenlenecek panelde Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Vahdettin Engin, Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden Sultan 2’nci Abdülhamid ve dönemi ile birlikte Osmanlı-İngiltere ilişkilerini yorumlayacak.

"38 farklı ülkenin fotoğraflarını barındırıyor"

Sultan 2’nci Abdülhamid’in dünya görüşünde ve geleceğe dönük hedeflerinde, dünyayı takip etmenin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan 2’nci Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Melek Özyetgin, "Bugün Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alan değerli fotoğraflar Sultan’ın bu amacının önemli göstergelerinden ve güçlü enstrümanlarından biri. Sultan 2’nci Abdülhamid’in görsel tarih açısından ‘nadir eser’ olarak kabul edilen koleksiyonu; yalnızca imparatorluğun geniş bir perspektiften görünüşünü sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda 38 farklı ülkenin fotoğraflarını da barındırıyor. Bu yönüyle Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu sadece ülkemiz için değil dünya kültürü için de eşsiz değere sahip kültürel bir miras. Kültür eserlerinin ortak medeniyeti hatırlatan en önemli unsur olduğuna inancımızla, bu değerli koleksiyonun uluslararası platformlara taşımaya devam ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. Özyetgin, Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2019 yılı için ’UNESCO Dünya Belleği Mirası Listesine’ Türkiye’nin iki adayından biri olarak belirlendiğini de ifade etti.



Proje Fransa’da başladı Almanya ile devam etti

Bu albümlerin Osmanlı İmparatorluğunun sanayi, teknoloji, bilim, kültür ve sanatla yaşadığı ilerlemelere ayna tuttuğunu ifade eden Özyetgin şöyle konuştu: "Projelerimize temel oluşturan ’Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Dünyaya Bakmak’ yaklaşımı kapsamında ilk olarak Fransa (Paris UNESCO), ardından Almanya’da Frankfurt Kitap Fuarı’nda ve Berlin Büyükelçiliğinde koleksiyonu sergiledik. Şimdi de ’Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-İngiltere İlişkileri’ kitabımız ile kökleri 16’ncı yüzyıla kadar uzanan Osmanlı-İngiliz ilişkilerine ilgi çekici bir pencere açıyoruz. Fuar kapsamında ayrıca Osmanlı ve Amerika arasında fotoğraflar üzerinden kurulan özel bağı anlatan ’Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Amerika İlişkileri’ adlı kitabımızı da tanıtacağız".
Kaynak: İHA