'İsrail 'Barışçıl' Diye Bir Kavram Tanımıyor'

Yaralı ayağı ve koltuk değnekleriyle her gün Gazze sınırındaki 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' gösterilerine katılan Filistinli Faki:'İsrail askerleri biz Filistinlileri yaraladıkları zaman gösterilere tekrar katılmayacağımızı zannediyor. Ancak yanılıyorlar, biz onlara 'İşgal edilen topraklarımıza geri dönene kadar buradayız' diyerek meydan okumaya devam edeceğiz'' İsrail 'barışçıl' diye bir kavram tanımıyor. Gösterilerin barışçıl olması onlar için fark etmiyor, Filistinlileri her yerde hedef alabiliyor'

MUMİN GURAB - Aylar önce katıldığı bir gösteride İsrail askerleri tarafından ayağından vurulan 20 yaşındaki Filistinli Halil el-Faki, her gün koltuk değnekleriyle uzun mesafeler kat ederek Gazze sınırındaki "Büyük Dönüş Yürüyüşü" eylemlerindeki yerini alıyor.

Tedavisi halen süren Filistinli genci, ne koltuk değnekleri ne de yaralı bacağında duyduğu acı Toprak Günü'nün 42. yılı kapsamında sınırda devam eden gösterilere katılmaktan alıkoyuyor.

AA muhabirine konuşan Faki, İsrail tarafından 70 yıl önce (1948) ailesinin sürgün edildiği Tel Aviv'in güneyinde bulunan Yipna (Yavneh) beldesine geri dönmeyi arzuladığını söyledi.

- "İsrail, yaraladıkları zaman gösterilere katılmayacağımızı zannediyor"

Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerine katılmak için her gün daha önce yaralandığı sınır bölgelerine gelmeyi sürdüren Faki, "İsrail askerleri biz Filistinlileri yaraladıkları zaman gösterilere tekrar katılmayacağımızı zannediyor. Ancak yanılıyorlar, biz onlara 'İşgal edilen topraklarımıza geri dönene kadar buradayız' diyerek meydan okumaya devam edeceğiz." dedi.

Hedefinin, daha önce hiç görmediği ancak ailesinden pek çok defa dinlediği İsrail işgali altındaki topraklarına geri dönmek olduğunu söyleyen Faki, şöyle konuştu:

"Bu sınırlar bir gün kalkacak. Elbet bir gün topraklarımıza geri döneceğiz. Hedefim, görmediğim ama atalarımızın bize çok defa anlattığı topraklarımıza geri dönmek."

- "Tekrar vurulabilir, hatta şehit de olabilirim"

Faki, bugünkü gösterilere koltuk değnekleri ile katılmasına neden olan ayağından yaralandığı günü şöyle anlattı:

"Aylar önce Gazze sınırında barışçıl bir gösteri düzenliyorduk. İsrail askerleri her defasında olduğu gibi yine gerçek mermilerle saldırdı ve ayağımdan vuruldum. İsrail 'barışçıl' diye bir kavram tanımıyor. Gösterilerin barışçıl olması onlar için fark etmiyor, Filistinlileri her yerde hedef alabiliyor. Tekrar vurulabilir, hatta şehit de olabilirim. Ayağımdan yaralanmama ve çektiğim acılara rağmen arkadaşlarıma destek vermek için buraya gelmeye devam edeceğim."

- "Büyük Dönüş Yürüyüşü"

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden beri 32 Filistinli şehit oldu, 2 bin 850'den fazla Filistinli yaralandı.

Gazze'deki hastanelerde tedavileri devam eden bazı yaralıların durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine mayıs ayı ortasına kadar devam etmeyi planlıyor.

- Toprak günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
Kaynak: AA