FETÖ'nün 'Sakarya Yapılanması' Davası

Örgütün şehir yapılanmasına ilişkin 14'ü tutuklu 43 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 14'ü tutuklu, 43 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bazı tutuklu sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşma, sanık ve avukatlarının, cumhuriyet savcısının bir önceki duruşmada verdiği, esas hakkındaki mütalaasına ilişkin savunmalarıyla başladı.

Bazı sanıkların avukatı Özgür Akın, esas hakkındaki savunmasında, yazılı beyanlarını sunduğunu, bunu tekrar ettiğini kaydetti.

Savunmasında, "FETÖ'nün suçsuz insanları nasıl mağdur ettiğini" anlatmaya çalıştıklarını öne süren Akın, "Müvekkillerim ihanet içerisinde yar almamışlardır. Bu husus toplanan delillerle sabittir. Müvekkillerim FETÖ'ye eleman kazandırmamış, ekonomik destek vermemişlerdir, örgüt üyesi değillerdir." diye konuştu.

Söz alan diğer avukatlar da müvekkillerinin beraatini istedi.

Tutuklu sanık Muharrem Erdem de esas hakkındaki savunmasında, yazılı olarak verdiği beyanları tekrar ettiğini kaydetti.

İddianamede, Bosna Hersek ve Arnavutluk seyahatlerinin örgütle ilişkilendirildiğini belirten Erdem, bunların turistik geziler olduğunu öne sürdü.

Sanık Erdem, 21 aydır tutuklu olduğunu ifade ederek, "Devletime ve milletime zarar vermedim. Zarar vermesinden şüphelendiğim kimsenin yanına yaklaşmadım. Mütalaayı kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer tutuklu sanık Hasan Tarhan ise savunmasında suçlamaları kabul etmediğini kaydederek, "Belirtildiği gibi mütevelli ya da başka bir oluşum içerisinde yer almadım. Tanıklar hakkımda varsayımlarda bulunmuştur. FETÖ'nün içerisinde hiçbir şekilde yer almadım, finansal destek sağlamadım." dedi.

Diğer sanıklar da cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, diğer sanık ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 959 sayfalık iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtildi.

Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamadan itaat eden ve maddi gücü yerinde olanların seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığının belirlendiği aktarılan iddianamede, şöyle denildi:

"Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçilmiştir. Mali heyetler, yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır."

İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunan 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için "anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda aralarında örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in de bulunduğu firari 29 sanığın dosyasını ayırmıştı.
Kaynak: AA