Bitlis'te 'Sıfır Atık' Projesinin Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır Atık’ projesinin Bitlis’te tanıtım toplantısı yapıldı.

Bitlis'te 'Sıfır Atık' Projesinin Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Bitlis Valiliğinin konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısı, Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu başkanlığında başladı.

Programda açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras, proje hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Aras, “Sıfır Atık, israfın önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümde ekonomiye katkı sağlamasını amaçlayan bir yönetim felsefesidir. Öncelikle kamu kurumlarında, ama nihai olarak tüm Türkiye’de yaygınlaşması beklenen ‘Sıfır Atık’ projesi, sadece bir çevre duyarlılığı çalışması değil, insanlığın geleceği adına bir sorumluluk hareketidir. Yüce Rabbimiz tarafından bize emanet edilen tabiatı gelecek nesillere layıkıyla devredebilmek hayati bir sorumluluğumuzdur. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton elde edilen atık miktarının 2025 yılında 2,2 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Oysa eskiden üretim fikrinin içinde çöpe ve atığa yer yoktu. Çünkü her şeyin kendine has bir faydası vardı ve hemen her şey tekrar kullanılıyordu. Oysa günümüzde üretim için harcadığımız çaba kadar tükettiklerimizin verdiği zararı bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Çevre ve atık yönetimi tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda çevre dostu bir yaşam biçimi artık tüm dünyanın arayışıdır ve bunun ilk adımı sıfır atıktır. Atık yönetiminin en temel unsurunun atıkların kaynağında ayrılması olduğunu, bununda her şeyden önce bireysel bilinç ile uygun olacağını farkında olmak önem arz etmektedir. 1 ton atık kağıdın geri kazanılması için 17 ağacı kesmekten kurtarırken, metal ve plastik ile de yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Bu tespit, ‘Sıfır Atık’ projesinin neden gerekli olduğunu anlamamız açısında da son derece önemlidir. Özellikle enerji üretimi konusunda yeni adımların atıldığı ülkemizde, enerji israfının önüne geçmek de üretmek kadar önemli ve gereklidir” diye konuştu.

Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu ise, atık konusunda özellikle çocukların bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesinin tanıtım toplantısı nedeniyle bir araya geldik. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi, israfın önlenmesi ve doğal kaynakların gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli ve sistemli bir hale getirebilme adına yola çıkmış bulunuyoruz. Bu anlamda ilimizde başlatacağımız bu çalışma ile hem vatandaşlarımızın daha duyarlı hale getirebilmesi, özellikle okullarımızda yapacağımız çalışmalarla öğrencilerimizin bu noktada daha duyarlı hale getirilmesi hepimizin önceliği olacak. Yaşadığımız bu dünyada artık bizim geleceğimizi en fazla tehdit eden bu tip atıklara yönelik sürekli arayış içinde olduğumuz, özellikle bu atıkların geriye dönüştürülmesi açısında ve tekrar insanlara hizmet adına kazandırılmasında neler yapılabilir noktasında süreli dünyada farklı arayışların, farklı çalışmaların olduğu da bir gerçek. Bu anlamda ilimizde sevindirici çalışmaların altına imza atılmıştır. En yakınımızda Elazığ’da bulunan ve bu bölgenin hiçbirisinde olmayan katı atık depolama tesisimiz, bu bölgede ilk defa faaliyete geçirildi. Aslında baktığımız zaman bu çalışma çok anlamlı ve bu bölge açısından çok özellikli bir çalışma olmuştur. İnşallah bu yapacağımız çalışmalarla birlikte ve bizim katı atık depolama tesisimizin daha faal olması açısında ara istasyonları devreye sokup bunun yanında hem ayrıştırıcı dediğimiz sistemi de devreye soktuğumuzda amacımıza ulaşmış olacağız.”

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi Bilal Topaç tarafından ‘Sıfır Atık’ projesi, slayt eşliğinde tanıtıldı.
Kaynak: İHA