Türkiye'yi Birleştiren Proje

Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile tüm Türkiye’de Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesiyle uygulanan ‘Bayrağımın Altında Ne Var?’ projesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Menteşe Emniyet Müdürlüğü, Menteşe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası paydaşlığında yürütülüyor.

Türkiye'yi Birleştiren Proje
Projenin protokol imza töreni 9 Kasım 2017’de Menteşe Kaymakamlığında imzalanırken, kapanış töreni 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonunda yapılacak. Yine aynı gün AKM Fuaye alanında 81 ilin ve KKTC Lefkoşa’yı tüm yönleriyle tanıtan stantlar kurulacak. Kapanış törenine Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyeleri, ülkemizi temsil eden Ahmet Ayık ve Halil Mutlu gibi sporcular, diğer illerin Ticaret ve Sanayi Odaları ve illeri temsilen çeşitli sanatçıların katılımı ile gerçekleştirilecek.

Geleneksel sazlar tanıtıldı

Proje kapsamında geleneksel sazları tanıtmak amacıyla Karadeniz’in kemençesi, Akdeniz’in sipsisi, hegiti, Ege’nin kaba zurnası, Güneydoğu’nun Bendiri çocuklarla buluştu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Kılkıl ile Menteşe’de bulunan tüm okullarda geleneksel sazlar tanıtılarak geçmişten günümüze köprü kurmaya çalışıldı. Bu kapsamda toplam 82 okul, Bin 478 öğretmen ve 16 bin 159 öğrenciye ulaşıldı.

Bayrağımızı sırtında taşıyanlar

Projenin bir başka teması da farklı dallarda yarışarak Türkiye’yi dünyada temsil etme gururunu yaşatan olimpiyat ve dünya şampiyonu sporcular öğrencilere tanıtma ve çocuklara her nerede olurlarsa olsunlar disipline olarak ülkemizi dünyada temsil etme gururunu yaşayabilecekleri anlatıldı. Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Menteşe Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü paydaşlığıyla ilçede bulunan tüm okullardaki öğrencilere olimpik ve milli sporcular tanıtıldı, spor gösterileri ile öğrencilere farkındalık yaratmaya çalışıldı.

‘Bayrağım altında ne var’ oyun kartları

Okullarda öğrencilere bulmaca setleri ile zihin jimnastiği yaptırılarak ülkemizin bütün değerlerinin öğrenilmesi ve hatırlatılması hedeflendi. Bu doğrultuda toplam 22 bin 650 kart basımı sağlandı ve okullara ulaştırıldı.

‘81 İl, 81 okulda can buluyor’

Muğla 80 ilde, diğer 80 ilin de Muğla’da tanıtılması amacıyla Menteşe’de bulunan tüm okullar kura ile seçtikleri illeri her yönü ile tanıma ve tanıtmaya yönelik etkinliler yaparak kapanış töreninde il tanıtım masaları oluşturulacak.

Okullarda dilek ağacı

Her okulda bir dilek ağacı belirlenerek öğrenciler ülkesi için dilediklerini bir kâğıda yazarak okul bahçelerinde dileklerini astılar. Asılan dilekler ‘Çocuklarımız Ülkemiz İçin Ne Diliyor’ konulu bir kitapçıkta toplanarak basılması planlanıyor.

80 il ve Lefkoşe’den toprak geliyor

Proje kapsamında Muğla’da Zeytin fidanı dikimi için 80 il ve Lefkoşe’den Muğla’ya toprak geliyor. Tüm illerden gelen toprak ile kapanış töreninde belirlenecek bir alana barış ve kardeşliğin simgesi olan Zeytin fidanı dikimi yapılacak. Aynı şekilde 80 il ve Lefkoşe’de de Muğla adına fidan dekimi gerçekleşecek.

Muğla Türkiye’de, Türkiye Muğla’da yeşeriyor

Her ilde bir Muğla ağacı yeşermesi ve diğer 80 ilin de Muğla’da ağaçları yeşermesi için her ilde karşılıklı okullarda fidan dikimi yapıldı. Proje Menteşe ilçesinde bulunan tüm resmi-özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanıyor. Proje ile öğrencilerin, ülkesini her anlamda tanıması ve toplum olma bilinci ile milli manevi değerleri gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
Kaynak: İHA