Didimli Mübadiller Atalarını İlk Ayak Bastıkları Toprakta Andı

1924 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen mübadele neticesinde Yunanistan’dan o zamanki adıyla Yoran, şimdiki adıyla Didim’e gelen mübadillerin torunları, atalarının Didim’de ayak bastığı ilk yer olan ve bölge halkı tarafından Kovela limanı olarak bilinen yerde andı.

Didimli Mübadiller Atalarını İlk Ayak Bastıkları Toprakta Andı
Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından mübadelenin 94. yılında Didim’e il ayak basılan yerde anma etkinliği gerçekleştirip denize çiçek bırakıldı. Anma etkinliğine Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Başkan yardımcısı Salih bankoğlu, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zübeyde Muslu Yalçın, Mübadil torunu olan ve aynı zamanda Belediye Meclis üyesi seçilen Ali Çağlar, Salih Yarmacı ve Aydan Aşık Turgut ile mübadil torunları katıldı.

Etkinlikte Başkan Atabay, dernek başkanı Yalçın ve bir grup vatandaş taka ile denize açılarak denize çelenk bıraktı.

Etkinlikte açıklama yapan dernek Başkanı Zübeyde Muslu Yalçın, “Mübadelenin 94. yılı bugün; 94 yıl önce gelen atalarımızı saygı sevgi ve minnetle anmaya geldik. Bizler Selanik mübadil torunları olarak onların 94 yıl önce yaşadıkları hüzünlü göçü anmak için buradayız. Mübadelede yaklaşık 2 milyon kişi yer değiştirmiştir. Bu insanlık tarihinde zorunlu yer değiştirmesi çok büyük eylem; dedelerimizde Lozan barış antlaşması gereği dedelerimizin bıraktığı bu derin izleri ve üzüntüleri bizlere nakil olmuştur. Bu hüzünlü hikayelerin mekanları olan bu topraklarda yaşıyor olmak; bizleri de bunlar yaşatıyor. Burada zor şartlarda yaşayan atalarımızı anmak, kültürümüzü gelecek nesiller aktarmak için buradayız” dedi.



Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, “94 yıl önce başlayan bu değişim hareketi beraberindeki büyük acıları ve hatıraları yaşatarak geride bıraktığı bir hüzün var. O günleri unutmak unutturmamak gelecek nesillere taşımak çok önemli; Gelip buraları tekrardan yurt bilmek ve edinmek kolay değil. Büyük mücadelelere verilmiş. Bütün göçler gibi bir çok şeyi saklıyor. Geçmişi unutmamak lazım... Derneğin faaliyetleri bu etkinlikleri dikkat çekiyor. Şahsen kendimizi bu kültüre yakın hissediyorum. Bizde bu etkinliklere katılıyoruz. Onların anısına mübadelenin anısına 2 katlı evi mübadele evi yapıyoruz. Orada Yoranlıların vereceği güncel objeleri orada sergileyip gelen insanları sunmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA