BEÜ'de 'Patoloji Farkındalığı Ve Küresel Sorunumuz Kanserin Tanısı' Konferansı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Tıbbi Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Nusret Erdoğan’ın sunumuyla “Patoloji Farkındalığı ve Küresel Sorunumuz Kanserin Tanısı” konulu konferans düzenlendi.

BEÜ'de 'Patoloji Farkındalığı Ve Küresel Sorunumuz Kanserin Tanısı' Konferansı
Merkezi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ve Prof. Dr. Sabir Rüstemli’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen, misafir ve önğrenci katıldı.

Çağın sorunu olan kanserle nasıl mücadele edileceği ve kanserin üstesinden nasıl gelinebileceğine ilişkin önemli bir konferans olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, “Sağlıklı toplumlar silahlı toplumlardan daha güçlüdürler. Dünyada her yıl milyonlarca insanın bu hastalıktan mağdur duruma düşüyor. Devletler ve toplumlar bu hastalıkla mücadele edebilmek için maddi ve manevi bütün fedakârlıkları yaptıkları halde bu sorunu çözemiyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi toplum ve bireylerin yeterince bilinçli olamaması, bu hastalığın tam olarak ne olduğunu bilememeleri ve dolayısıyla gereken tedbirleri alamamalarıdır” dedi.

Prof. Dr. Demirtaş, konferansa iştirak eden katılımcılara ve konferansı veren Tıbbi Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Nusret Erdoğan’a teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

“Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır”

Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirten Prof. Dr. Nusret Erdoğan, “Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir”dedi.

Kanserin erken tanısının önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Nusret Erdoğan, Kanser Erken Tanı-Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında da bilgiler vererek, kanser taramaları için ülke çapında 33’ü mobil olmak üzere 199 adet merkez bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Nusret Erdoğan, programın ikinci gününde Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik olarak “Patoloji, Patoloji Uzmanı, Patoloji Teknikleri ve Patoloji Teknikerliği İstihdam Sorunları” başlıklı konuları anlattı.

Prof. Dr. Erdoğan, “Patoloji raporu hastanın doktoruna iletildiğinde, doktor hastaya bilgi verir ve birlikte tedavi yöntemi seçilir” dedi.

Sadece kanser tanısı değil daha birçok hastalığa tanı koyduklarını ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, “Patolog, klinik hekimlerin, genellikle cerrah veya onkologların, hastalarına en uygun tedaviyi uygulayabilmeleri için onlara yol gösteren hekimdir” ifadelerini kullandı.

Patoloji alanında istihdam çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Erdoğan, çeşitli sempozyumlar düzenlediklerini ve dernek çatısı altında çeşitli faaliyetler yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

İki gün devam eden program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabir Rüstemli tarafından Prof. Dr. Nusret Erdoğan’a plaket ve çiçek takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA