Erkenci Patates Çiftçiyi Sevindirdi

İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirilebildiği Muğla'da erken üretimi yapılan turfanda patateste üreticinin yüzü, ürün bolluğu ve yüksek gelirle gülüyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün tütün tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında 7 yıldır çalışma yürütülen kentte 700 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri ürünü ortalama 2 liradan satıyor Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Sevinç: 'Türkiye pazarına ilk turfanda patates Muğlalı üreticilerden giriyor. Üreticilerimiz ilk patatesi pazara sunarak bir avantaj elde ediyor. Hem ilk ürünü sunuyor hem yüksek fiyat elde ediyor'

DURMUŞ GENÇ - Muğla'da 7 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan patates, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün tütün tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında 6 yıldır çalışma yürütülen Muğla'da 700 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri yüksek gelirin sevincini yaşıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, AA muhabirine, kentte çiftçi gelirlerinin artırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla merkez ile ilçelerinde turfanda patates üretimi yaptıklarını söyledi.

Sevinç, 2011 yılında tütüne alternatif ürün olarak 21 çeşitle başlanan patates üretim çalışmalarına bu yıl 8 çeşitle devam ettiklerini belirterek, bu kapsamda 700 ton patates tohumunu çiftçilere ücretsiz dağıttıklarını dile getirdi.

Muğla’da patates için ilk ve son turfandanın yapılabilmesinin önemli olduğunu ifade eden Sevinç, “Muğla’nın hem sahil kenarında hem de yüksek kesimdeki yaylalarında patates üretimi yapılıyor. Çiftçilerimiz yüksek kesimlerde dahi dekarda 6-7 ton ürün alabilmekte. Sahil kenarlarında ise yaklaşık 5-6 ton dekarda ürün almaktayız. Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim alıyoruz." dedi.

Türkiye’nin patates ihtiyacının yüzde birinin Muğla’dan karşılandığını anlatan Sevinç, şöyle devam etti:

"Türkiye pazarına ilk turfanda patatesi Muğlalı üreticilerden giriyor. Üreticilerimiz ilk patatesi pazara sunarak bir avantaj elde ediyor. Hem ilk ürünü sunuyor hem yüksek fiyat elde ediyor. Bu ilk hasatla üreticilerimizin yüzü gülüyor. Üreticinin yüzünün gülmesi bizleri de mutlu ediyor."

Sevinç, bölgenin özellikle toprak ve iklim yönünden çok avantajlı olduğunu vurguladı. Muhammet Sevinç, Türkiye genelinde patatesin temmuz ve ağustos ayında hasat edilirken, Muğla’da nisan ayında hasada başladıklarını vurguladı.

- "Erken hasat tarlada 2 liradan satılıyor"

Çiftçilerin piyasada patates yokken erken hasat ettiği ürünü piyasaya sürüp yüksek fiyata satabildiğine işaret eden Sevinç, bu yıl ortalama 1,5-2 liradan tarladan patates satışı yapıldığını, bunun da bölgedeki çiftçilere gelir anlamında ciddi katkı sağladığını kaydetti.

Sevinç, üreticileri her anlamda desteklemeye çalıştıklarını, 2014-2015 yılında 700 ton patates tohumunu dağıttıklarını ifade etti. Bu yıl verimin çiftçileri teşvik edeceğini düşündüğünü kaydeden Sevinç, patates yetiştirici sayısının artacağını, böylece Muğla'nın bu ürünle de adından söz ettiren bir kent haline geleceğini söyledi.

"Erkenci patates yüz güldürüyor"

Datça ilçesinde çiftçilerden Mehmet Eren, 5 yıldır turfanda patates üretimi yaptığını ve mutlu olduğunu söyledi.

Patates üretiminde Muğla'nın ilk ve son turfandacılıkla çiftçiye fırsatlar sunduğunu, güzlük patates üretimi için de pek çok olanak sağladığını anlatan Eren, Türkiye’de ilk turfanda patates hasadını da Datça’da yaptıkları için mutlu olduklarını ve verimin bu yıl yüksek olduğunu ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün destekleri ile 5 yıldır patates yetiştirdiğini dile getiren Eren, şunları söyledi:

"Datça’da patates tamamen doğal yetişiyor diyebilirim. Hava güzel ve topraklar verimli. Daha çok turfandaya yönelik patates üretiyoruz. Patatesi en düşük 1,5 liraya satıyorum, iyi bir gelir elde ediyorum. Bu yıl yaklaşık 300 dönüm alana patates ektim. Bin tona yakın bir üretim bekliyorum. İyi bir pazarlama ağının da kurulmasıyla buradaki çiftçiler iyi bir gelir elde edecekler."

Niğde’de patates üretimi yaptığını anlatan Eren, "Ancak Datça’da daha doğal ve daha organik patates yetiştiriyoruz. Bu seneki hasattan memnunuz verim güzel. Çünkü toprakları genç. Patatesle yeni tanıştığı için güzel verim ve kaliteli ürün alıyoruz” diye konuştu.

Kenan Ceylan ise domates yetiştiriciliğini bırakıp daha iyi ürün aldıkları turfanda patates üreticiliğine başladığını kaydetti.

Önceki yıllarda dönümden yaklaşık 1,5 ton ürün elde ettiklerini anlatan Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün destekleri ile dönümden 4 ton ürün almaya başladıklarını dile getirdi.

Pazara ilk turfanda patatesi Datça’dan gönderdiklerini belirten Ceylan, yaklaşık 500 dönüm alana patates ektiğini ifade etti.

Kaynak: AA