Beyrut Tarihi Dokusunu Kaybediyor

Beyrut'un dokusunu oluşturan tarihi yapılar ilgisizlik ve rastgele yıkımlar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Beyrut Tarihi Dokusunu Kaybediyor
NADİYA EL-HALLAK - Lübnan'ın başkenti Beyrut'un dokusunu oluşturan tarihi yapılar ilgisizlik ve rastgele yıkımlar sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Orta Doğu'da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve geçmişten günümüze uzanan güçlü tarihi birikimi içinde barındıran Beyrut'ta, kültür hazinelerinin bir parçası olan tarihi yapılar ülke genelinde karşı karşıya kaldığı ihmaller ve yenileme faaliyetleri nedeniyle tehlike altında.

Çoğunluğu Osmanlı dönemi (1516-1917) olmak üzere Fransa mandası (1960) zamanında yapılmış ve tarihi eser statüsü olan binalarla eski evler yıkılarak yerlerine park, bina veya ticaret merkezleri yapılıyor.

Tarihi Eserler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Tarihi Yapıların Korunması sorumlusu Halid er-Rıfai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün yaşanan sıkıntının arka planında tarihi yapıların korunması konusunda bir yasanın olmadığını belirtti.

Kültür Bakanlığının tarihi eserlerin korunması konusunda meclise bir kanun tasarısı sunduğunu ve komisyonun tasarı üzerinde çalıştığını aktaran Rıfai, kanunun çıkmasıyla tarihi yapıların korunmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

Rıfai, tarihi eser olarak listeye sadece 50 binanın dahil edildiğini ancak liseye dahil edilmeyen bin 500'de fazla yapının olduğunu söyledi.

Öte yandan Eski Yapılar ve Doğal Eserlerin Korunması Derneği Başkanı Raya ed-Dauk, dernek olarak 1960'tan bu yana ülkedeki tarihi eserlerin korunması için faaliyet gösterdiklerini aktardı.

Devletin tarihi eserlerin restorasyonu veya satın alınması için yeterli kaynağının olmadığını dile getiren Dauk, söz konusu yıkımların önüne geçmek için yatırımcıların eski binaları satın almaları ve yenilemeleri konusunda teşvik edilmeleri gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA