Uşak Üniversitesinde 'Gazetecilik Günleri' Etkinliği Sona Erdi

Uşak Üniversitesi Haber Topluluğunun düzenlediği “Gazetecilik Günleri” etkinliği sona erdi.

Uşak Üniversitesinde 'Gazetecilik Günleri' Etkinliği Sona Erdi
Gerçekleşen programda haber konusunda uzman akademisyenleri ve gazetecileri bir araya getiren “Gazetecilik Günleri” etkinliği yoğun ilgi gördü.

Haber Topluluğu’nun düzenlediği etkinlik iki gün sürdü. Akademisyen ve usta gazetecileri öğrencilerle buluşturan “Gazetecilik Günleri” 29-30 Mart tarihlerinde Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapıldı.

Haber Topluluk Başkanı Fırat Akay’ın açılış konuşması ile başladı.

Ardından Topluluk Danışmanı Dr. Didem Deniz ise “Gazetecilik, etik değerlerle örülü bir meslek ve bu mesleği yapanların topluma karşı sorumluluklarının olduğunu belirtti.

Gazetecilik bağımsızdır ve tahakküm kabul etmez diye devam Didem Deniz, Gazetecilik zordur, yıpratıcıdır ve çoğu zaman insanüstü bir emek ister dedi.

Haber Topluluk Danışman Hocası Didem Deniz konuşmasının devamında öğrencilere hitap “Geleceğin gazetecileri olarak sizlere sesleniyorum, umarım mesleğinizi en iyi şekilde yaparsınız, topluma katkı sağlarsınız” diye konuştu

Dr. Didem Deniz Dünya için güzel bir şey yapabilme adına çok iyi bir bölümdesiniz. Bunu gerçekleştireceğinize ve gözünüzdeki parıltının hiçbir zaman sönmeyeceğine inanıyorum” dedi.

Deniz sözlerine “Çoğu yerde insanüstü bir çaba sarf ettiler, çok mücadele ettiler, gözlerinde bir ışık gördüm, umarım bundan sonraki etkinliklerde ve hayatlarının her safhasında o ışığı göreceğim” diye devam ederek öğrencilerine başarılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ da yaptığı konuşmada topluluğun danışman hocasının gayretleriyle iletişim fakültesinde başka topluluklar olmasına rağmen ilk hareketin Haber Topluluğundan geldiğini söyledi.

Geçen yıldan beri Uşak’ı değerli insanlarla bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Dekan Öntuğ konuyla ilgili olarak “ Onların fikir ve düşüncelerini kıymetli öğrencilerimize ulaştırabilmek. Öğrencilerimizin mesleki kariyeri açısından çok önemsediğimiz bu etkinliklerin özellikle bir öğrenci topluluğu tarafından yapılaması ayrı bir güzellik katmıştır. Bu açıdan Uşak’ta çok şanslıyız, sağ olsun belediye başkanımız ne zaman yanına gitsek bize her türlü desteği ve yardımı sunuyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinin kıymetli hocaları aramızda, profesyonel birikimlerini bizimle paylaşacaklar. Konuklarımıza buralara kadar geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

İlk gün konuşmacılarından olan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadiye Deniz dijitalleşen gazeteciliğin etkilerinden bahsederek dijitalleşen gazetecilikte artık tirajın tıklanma ile ölçüldüğü ve eşik bekçisinin ise çoğu zaman okuyucu olduğunu belirtti.

Dijitalleşme ile birlikte haber manşetlerinin de tıklanmaya göre hazırlandığına değinen

Deniz, manşetlerin yanıltıcılığının etik soruna neden olduğunu da dile getirdi. Haber sitelerinden örneklerle söyleşisini devam ettiren Deniz geleceğin mesleklerinden birinin de “sosyal medya uzmanlığı” olduğunu ve İletişim Fakültesi öğrencilerinin bu yönde de kendilerini geliştirebileceğini söyledi.



İlk günün ikinci konuşmacısı olan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Alahattin Kanlıoğlu ise haber fotoğrafçılığının tanımını yaparak sözlerine başladı.

Haber fotoğrafçılığının etik problemlerine vurgu yaptığı konuşmasında “Habercilerin yanıltmadan, yönlendirmeden ve insani değerlerini kaybetmeden fotoğraf çekmesi gerek” dedi.

Fotoğrafçılığın bir sanat olduğunu ancak haber fotoğrafçısının önceliğinin haberin gerçekliğini yansıtması gerektiğini dile getirdi.

İlk günkü etkinlik katılımcılara plaket ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından fuaye alanındaki kokteyl ile son buldu.

Etkinliğin ikinci günü Habertürk Televizyonunun Haber Müdürü İhsan Yılmaz ve Haber sunucusu Didem Arslan Yılmaz’ın söyleşisi ile devam etti. Birlikte gerçekleştirdikleri sunumlarında mesleki deneyimlerinden bahseden İhsan Yılmaz ve Didem Arslan Yılmaz bu mesleği yapmak isteyenlere önerilerde bulundu. İletişim Fakültelerinden çok fazla mezunun kurumlarına iş başvurusunda bulunduğunu dile getiren Yılmaz başvuruların çok olmasına rağmen nitelikli iş gücünün azlığına değindi. Yılmaz, öğrencilerin gazetecilik mesleğinde seçtikleri bir alanda uzmanlaşması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında öğrencilerin kendilerini mesleki anlamda geliştirmelerinin onlara birçok kapı açacağından bahsetti. Soru cevapla devam eden etkinlik katılımcılara plaket ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından fuaye alanındaki kokteyl ile son buldu.
Kaynak: İHA