TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Esnaf ve sanatkar diğer kesimler gibi prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmeli'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, prim borcuna bakılmaksızın herkesin sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanması gerektiğini belirterek, "Esnaf ve sanatkar, diğer kesimler gibi prim borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmeli." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 60 günden fazla prim borcu olan Bağ-Kurlu esnaf ve sanatkarın sağlık hizmetinden yararlanamadığını bildirdi. Esnaf ve sanatkarın da diğer kesimler gibi prim borcu olsa dahi sağlık hizmeti almaya devam edebilmesinin önemine işaret eden Palandöken, iş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SSK'li ve Bağ-Kur'lu ayrımlarına son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Palandöken, prim borcunu ödemek isteyen esnaf ve sanatkardan bunun faiziyle tahsil edilmesinin sosyal devlet ilkesine uygun olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Prim borcu olan esnaf ve sanatkarımız eşi ve çocuklarıyla birlikte cezalandırılmış oluyor. Çünkü o süre zarfında doktora gidip muayene olunamıyor ve eczaneden ilaç alınamıyor. Esnafımız birikmiş prim borcunu ödemek istediğinde faizle karşı karşıya kalıyor. Oysa verilmeyen hizmetten faiz bedeli alınması hiç adil bir uygulama değil. Esnaf ve sanatkarın gecikmiş prim borcundan faiz bedeli alınmamalı."

Prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın tüm esnaf ve sanatkarın sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Esnafın hastalanıp kapısına kilit vurması, ekmek parasını çıkaramaması demektir. Bu yüzden esnaf ve sanatkar, hastalık ve ayaktan tedavi süresinde geçici iş göremezlik rapor ödeneği alabilmeli. Ayrıca esnaf ve sanatkarın iş yerinde geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmalı. Çünkü iş yerinin kendine ait olması, kaza yaşanmayacağı anlamına gelmez. Öte yandan esnafa verilen çocuk yardımları artırılmalı ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşı kademeli hale getirilmeli."
Kaynak: AA