Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşçı: 'Rekabet Kurumu yenileri büyütecek, eskileri öldürmeyecek, pazar payını adil tutacak, tüketicileri koruyan ve refahlarını artıran bir anlayışla düzenlemeler yapıyor. Kurumun bu anlamda terazisi hassas' Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: 'Kısa vadede yasalaşmasını umduğumuz düzenlemeler, kurum kaynaklarının daha etkin kullanımına imkan sağlayacak'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Rekabet Kurumunun tüketicileri koruyan ve tüketici refahını artıran bir anlayışla düzenlemeler yaptığını belirterek, "Rekabet Kurumunun bu anlamda terazisi hassas." dedi.

Aşçı, Rekabet Kurumu tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (TOBB ETÜ) 21'incisi düzenlenen "Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, bilgi güvenliğinin önemli olduğunu ve dijitalleşme sürecinde kişisel bilgilerin mahremiyetinin korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Uzlaşma müessesesinin önemine değinen Aşçı, Bakanlık uygulamalarına bakıldığında, yüzde 95'e yakın bir uzlaşma oranına ulaşıldığını, bunun da dava tasarrufu sağladığını bildirdi.

Aşçı, Rekabet Kurumunun "yenileri büyütecek, eskileri öldürmeyecek, pazar payını adil tutacak, tüketicileri koruyan ve refahlarını artıran" bir anlayışla düzenlemeler yaptığına dikkati çekerek, "Kurumun bu anlamda terazisi hassas. Bu hassas terazide tartılan kararların herkesi memnun etmesi ve adaletten uzaklaşmaması konusunda kendilerine başarılar diliyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin 400 milyar doları aşan dış ticaret hacmiyle dünyada 17. büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Aşçı, "Daha da büyümek için uluslararası yatırımları çekmemiz lazım. Uluslararası yatırımcılar rekabet varsa bankacılık sistemi şeffafsa iş yapma kolaylığı varsa geliyorlar. Sadece zayıf tarafı korumak değil, bu yatırımları çekmek de önemli." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kaynaklarımızı öncelikli alanlara yönlendireceğiz"

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak da kurumun temel işlevinin, piyasalardaki rekabet ortamını tesis etmek, korunmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu anlattı.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 1994'te yürürlüğe girdiğini anımsatan Torlak, 20 yılı aşkın süreçte piyasalarda rekabetin korunmasına yönelik önemli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduklarını ifade etti.

Torlak, kurumun tüketici faydasını önceleyen bir anlayışla hareket ettiğinin altını çizerek, Rekabet Kurumunun faaliyetlerinin sadece 2014-2016 yıllarında tüketici faydasına doğrudan katkısının yaklaşık 3 milyar lira ile 10 milyar lira arasında olduğunu söyledi.

Kurumun, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin pazar yapılarını anlamlı ölçüde etkilediğine işaret eden Torlak, yeni ekonomilerde mevcut kurallara farklı bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Torlak, kişisel verilerin derlenmesinin, işlenmesinin ve kullanılmasının sadece tüketicinin korunmasıyla ilişkili olmadığına dikkati çekerek, "Son bir aydır dünya gündemini sarsan Facebook merkezli haberler kişisel verilerin korunmasının önemini bir kez daha gösterdi." ifadesini kullandı.

Ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak Rekabet Kurumunun enerjisini ve kaynaklarını öncelikli alanlara yönlendirmesi gerektiğin vurgulayan Torlak, şunları kaydetti:

"AB mevzuatında da yer alan "ihmal edilebilir kısıtlamalar" uygulamasının kanun değişikliğiyle hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Buna göre, kurulumuz, pazar payı ve ciro gibi ölçütleri esas alarak, rakipler arasında fiyat tespiti, bölge ve müşteri paylaşımı ve arz miktarının kısıtlanması gibi ihlaller hariç olmak üzere, piyasada rekabeti hissedilir ölçüde kısıtlamayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerini soruşturma konusu yapmayabilecek. Ayrıca, AB uygulamalarında yer alan taahhüt ve uzlaşma müesseselerinin Türk rekabet hukuku mevzuatı ve uygulamasına kazandırılması planlanmaktadır. Kısa vadede yasalaşmasını umduğumuz düzenlemeler, kurum kaynaklarının daha etkin kullanımına imkan sağlayacak."

- "Rekabet Kurumu, dünyada ilk beşte"

Programa katılamayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun mesajını katılımcılara ileten TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin de şöyle konuştu:

"Biz, rekabetle kendimizi, girişimci gücümüzü keşfettik. 160 milyar dolar ihracat yapar noktaya geldik. Bugün Avrupa'da satılan her 4 beyaz eşyadan biri Türk malı. Satılan her 3 televizyondan biri Türk malı. Avrupa'nın en kaliteli mallarını üretiyoruz. Ürünlerimiz İngiltere dışişleri bakanının evine kadar girdi. O yüzden biz rekabeti severiz, yeter ki haksız rekabet olmasın. 21 yıllık mazisine rağmen uygulamaları, kapasitesi ve geldiği nokta itibarıyla Rekabet Kurumumuz, dünyanın en iyi beş rekabet kurumu arasında yer almıştır. Rekabet Kurumunun başarısı, Türkiye'de pek çok düzenleyici ve denetleyici mekanizmanın kurulmasına da öncülük etmiştir."
Kaynak: AA