KDK Personeline İşitme Dili Eğitimi

Kamu Başdenetçişi Malkoç: 'Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevi idare ile insan arasındaki ilişkilerde insanımızın avukatlığını yapmak, idareye de yardımcı olmak, yol göstermek. Bu çerçevede daha fazla desteğe ve ilgiye muhtaç olan arkadaşlarımıza kurum olarak bu desteği vermeye çalışacağız' Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Gül: '2007'den 2017'ye kadar kurslarımız çerçevesinde engelli vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz ve 2 milyonu aşkın engelli vatandaşımızın bu kurslara katıldığını ifade ediyoruz'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevi idare ile insan arasındaki ilişkilerde insanımızın avukatlığını yapmak, idareye de yardımcı olmak, yol göstermek. Bu çerçevede daha fazla desteğe ve ilgiye muhtaç olan arkadaşlarımıza kurum olarak bu desteği vermeye çalışacağız." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) iş birliğinde, müracaatta bulunan işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak üzere KDK personeline işaret dili eğitimi verilmeye başlandı.

Malkoç, KDK binasında düzenlenen işaret dili kursunun ilk dersinde yaptığı konuşmada, hayatın engelli bireyler için zor, Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevinin de "hayatı kolaylaştırmak" olduğunu söyledi.

"İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydalı olandır.", "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." sözlerini hatırlatan Malkoç, KDK olarak benzer faaliyetler ve seminerler düzenlediklerini hatırlattı.

İşaret dili eğitimine kurum personelinin yaklaşık yüzde 10'unun müracaat ettiğini anlatan Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevi idare ile insan arasındaki ilişkilerde, insanımızın avukatlığını yapmak, idareye de yardımcı olmak, yol göstermek. Bu çerçevede daha fazla desteğe ve ilgiye muhtaç olan arkadaşlarımıza kurum olarak bu desteği vermeye çalışacağız." diye konuştu.

Malkoç, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün verdiği eğitim ve kursların önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"KDK olarak da bize başvuran engelli arkadaşlarımıza özel bir önem, özen gösteriyoruz. Onların haklarıyla ilgili oldukça titiz davranmaya çalışıyoruz. Çünkü eğer bir toplum kendi içindeki engellilere gereken ilgiyi gösteriyorsa o toplum ilerlemiş, merhamet ve şefkat toplumudur. Tıpkı çocuklara, kadınlara, yaşlılara gösterdiği ilgi gibi. Aslında toplumların gelişmişliği, gücü engellilerine, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara gösterdiği ilgiyle, alakayla, destekle doğru orantılıdır."

Malkoç, öncelikli görevi, hayatı kolaylaştırmak olan kurumlara çok daha fazla görev düştüğünü ifade ederek, eğitime emeği geçenlere teşekkür etti.

- "2017 itibarıyla 7 milyonu aşkın vatandaşa kurs verildi"

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de birçok alanda verdikleri kurslar ve eğitimlerle ülkede her yaştan, her cinsiyetten avantajlı ve dezavantajlı her gruba ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda yaptıkları çalışmaları anlatan Gül, "3 bin 319 kursumuzun varlığını ifade edecek olursak ve 2017 itibarıyla 7 milyonu aşkın vatandaşımızın bizim bu kurslarımızdan yararlandığını düşünürsek yapılan işin ehemmiyeti ortaya çıkmış olur." diye konuştu.

Gül, Bakanlık bünyesinde engellilere yönelik de birçok kurs düzenlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"2007'den 2017'ye kadar kurslarımız çerçevesinde engelli vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz ve 2 milyonu aşkın engelli vatandaşımızın bu kurslara katıldığını ifade ediyoruz. Yeter mi? Elbette ki yetmez. Bizim amacımız, engelli, engelsiz tüm vatandaşlarımızın el ele, gönül gönüle hayatı daha anlamlı ve kolay kılacak bir çalışmanın içerisine girmemiz ve bu anlamda engelli vatandaşlarımızın atmış olduğu adımların yanı sıra bizimde onlara en azından bazı adımlar atmak suretiyle birlikte bu süreci yürütmemiz gerekiyor."

Programda, kadın, çocuk ve engelli haklarından sorumlu kamu denetçisi Celile Özlem Tunçak ile kamu denetçileri Saadettin Kalkan ve Yahya Akman da konuşma yaptı.

Daha sonra, Çankaya Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Banu Karatay'ın verdiği dersle işaret dili eğitimi başladı.
Kaynak: AA