Kanserle Savaş Haftası

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Öznavruz: 'Kanserlerin üçte biri önlenebilir'.

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Hasan Öznavruz, kanserlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu bildirdi.

Öznavruz, Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalmalarıyla diğer organlara metastaz yaparak vücuda yayılan hastalık olduğunu aktardı.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması gerektiğini, toplum bilincinin geliştirilmesinin bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini belirten Öznavruz, şunları kaydetti:

"Önemli halk sağlığı sorunu kansere yönelik oluşturulan kanserle mücadele politikamız etkin bir şekilde yürütülmektedir. Özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen kanser tarama faaliyetleri hız kazanmıştır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir. Ayrıca üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır."

Kaynak: AA