Kanser Haftası

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğünce Kanser Haftası dolayısıyla ''Kanserde taramaların önemi ve sıklıkla görülen kanserler'' konferansı düzenlendi.

Devlet Hastanesi eğitim salonunda düzenlenen konferansa, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ayçin Uğur, Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gürel Geriş ile sağlık personeli katıldı.

Uğur, burada yaptığı konuşmada, kanserin dünyada önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.

Kanserde erken tanının öneminin bulunduğunu ifade eden Uğur, erken tanı ile başlanan tedavilerde büyük ölçüde başarı kaydedildiğini belirtti.

Kanser erken taramalarda belirli yaş kriterlerinin olduğunu aktaran Uğur, kriterlere uygun her bireyin kanser adayı olarak görüldüğünü kaydetti.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Hamza Uğur Bozbey ise, kanserin 1970'li yıllarda tedavi edilebilir bir hastalık olarak tespit edildiğini bildirdi.

1980 ve 1990'lı yıllarda kanser alanında büyük gelişmelerin kaydedildiğini belirten Bozbey, ''O tarihlerde kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile cihazlar geliştirildi. Bu tarihlerde bazı kanser türlerinde büyük başarı elde ediliyor. Her kanser tipinde erken tanı çok önemli. Kanser çevresel faktörlerden korunduğunu varsaysak bile tamamen korunmak mümkün değildir. Yaş ilerledikçe kanser olasılığı daha fazla artıyor. Yaş ömrü uzun olan ülkelerin kanser vakası daha fazladır. Gelişmiş ülkelerde birinci ölüm nedenleri kanserdir.'' diye konuştu.

Kaynak: AA